fbpx

Infláció: üdítő kivétel a bor

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 30.

A fogyasztók biztosan jobban örülnek neki, mint a szőlősgazdák: a bor a többi agrártermékhez mérten alig drágult 2021-ben.

borászat
Az egri borok átlagosan 6,5%-kal drágultak (forrás: molnarpinceszet.hu)

Az inflációhoz mérten olcsó volt a bor

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és értékesített borok ára 2021-ben 3 százalékkal emelkedett hektoliterenként, így az átlagáruk 22,9 ezer forintot tett ki. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 4,5 százalékkal 20,1 ezer forint/hektoliterre nőtt, a vörös- és rozéboroké 26,9 ezer forint/hektoliter volt (+1 százalék).

A tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 8,5 százalékkal 104,3 ezer forintra, az egri boroké 6,5 százalékkal 46 ezer forint/hektoliterre emelkedett hektoliterenként. Ezzel szemben a villányi borok 24 százalékos áresést szenvedtek el az AKI adatai szerint, áruk 71,9 ezer forint/ hektoliterre csökkent.

Itt jegyezzük meg, hogy az éves átlagos infláció 5,1 százalékos volt Magyarországon 2021-ben, amit egy „átlagos” bor követni sem tudott. Csupán az eredetmegjelöléssel ellátott, jól bevezetett márkáknak volt esélyük kissé az inflációs szint fölé emelkedni. Eközben a mezőgazdasági termékek árszintje átlagosan 16 százalékkal emelkedett a tavalyi évben.

Az exportárak meglódultak

Külföldre értékesítve a borok 17 százalékos dráguláson mentek át, átlagáruk hektoliterenként 27,1 ezer forintra nőtt. A földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok 25 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 27,7 ezer forintért kerültek forgalomba, míg a fehérek csak 9 százalékkal drágultak 23,4 ezer forintra. A tokaji bor külföldre értékesítve 9 százalékkal ért többet (64 ezer forint/ hektoliter), az egri vörös- és rozéborok átlagára közel 3 százalékkal 51,8 ezer forintra emelkedett.

Sokkal többet adtunk el, mégis kevesebbért

A KSH adatai szerint Magyarország borkülkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2021. január–október időszakában. A kivitt bor mennyisége 22 százalékkal 707,1 ezer hektoliterre nőtt, mégis értékben 4 százalékkal 26,8 milliárd forintra mérséklődött. Ennek oka, hogy a külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (61 százalék) a lédig borok tették ki. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 83 százalékát tették ki 2021 első tíz hónapjában.

Összeállította: Gönczi Krisztina