fbpx

A hitelgaranciát minden gazdálkodónak ismernie kell!

Írta: MezőHír-2022/04. lapszám cikke - 2022 április 06. -Hirdetés

Napjainkban a gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez szükségesek olyan precíziós fejlesztések, amelyek jelentős anyagi ráfordítást igényelnek. Sok gazdálkodó számára a mindennapi működéshez szükséges likviditás fenntartásához is elengedhetetlen a hitel.

kukorica, ember

Az agrárvállalkozások jó adósok, a pénzintézetek szívesen finanszírozzák a gazdálkodókat! Ugyanakkor az agrárium számos külső kockázatnak is kitett ágazat az időjárási és természeti események, az állatbetegségek; az inputanyag, az energia, az építőanyag, a növényvédő szerek áremelkedése, valamint a gyakran kiszámíthatatlanná váló piaci folyamatok miatt. Mindezek miatt a bankok hitelezése óvatosabb, több biztosítékot várnak el a vállalkozásoktól. Ilyen esetekben nagy segítséget és biztonságot jelent az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amellyel a vállalkozás kiválthatja dologi és egyéb fedezeteit. A bankoknak is védőhálót jelent, hogy a hitelügylet kockázatának akár 90%-át átvállalja az AVHGA.

A kezességvállalás révén a vállalkozó megítélése finanszírozási szempontból pozitívabb lesz, nagyobb eséllyel és kedvezőbb feltételekkel hitelezhet a bank. A kezdő és fiatal vállalkozók több banki termék keretében, akár gazdálkodói múlt nélkül is kaphatnak hitelt AVHGA-kezességgel.

Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel, nem kell közvetlenül kapcsolatba lépnie az AVHGA-val, hiszen a hitel- és a garanciaigénylés egyaránt a bankban zajlik. A garanciát minden vidéki térségben működő mikro-, kis- és középvállalkozás, valamint mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozás igénybe veheti. Kiterjedt partneri hálózatának köszönhetően az AVHGA kezessége az ország összes olyan bankjában igényelhető, amely foglalkozik vállalati és agrárhitelezéssel.

Az alapítvány különösen kedvező díjjal is segíti a gazdálkodókat fejlesztéseik megvalósításában. Ez azt jelenti, hogy beruházási hitelnél az első két számlázási időszak díjmentes, utána a teljes futamidő alatt 0,25 százalék a garanciadíj, forgóeszközhitel esetén pedig 0,36 százalék.

Az Agrárminisztérium kezességidíj-támogatása teszi lehetővé, hogy az ügyfelek ilyen feltételekkel vehessék igénybe a kezességet. A kedvezményes díjjal igénybe vett kezesség állami támogatásnak minősül.

NAGY SEGÍTSÉGET ÉS BIZTONSÁGOT JELENT AZ AGRÁR-VÁLLALKOZÁSI HITELGARANCIA ALAPÍTVÁNY KÉSZFIZETŐ KEZESSÉGE, AMELLYEL A VÁLLALKOZÁS KIVÁLTHATJA DOLOGI ÉS EGYÉB FEDEZETEIT.