fbpx

Ez lesz, ha felszabadulnak az ukrán kikötők, és ez, ha nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 25.

Ha megnyílnának a tengeri kikötők, akkor a tavalyi exportmennyiség túlszárnyalására is lenne esély az ukrán napraforgóolaj piacán. Ellenkező esetben rosszak a kilátások.

napraforgóolaj
A vásárlásra most mennyiségi korlát van, később az ára is elég visszatartó erő lesz… (forrás: iamexpat.de)

A szárazföldi alternatíva nem megoldás

Ukrajna a világ vezető napraforgóolaj-termelője és -exportőre, de a háború kezdete óta csak 747 ezer tonna napraforgóolajat exportált, ami 53%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A szállítmányok mintegy 64%-a az EU-tagállamokba érkezett. Ugyanakkor India, amelyik a háború előtt az ukrán napraforgóolaj egyik fő vásárlója volt, most mindössze a korábbi mennyiség 9%-át importálta a súlyos logisztikai problémák miatt.

Az olajos magvak piaca az ukrán mezőgazdasági szektor egyik kulcsfontosságú szegmense. Az ország számára emiatt is életbevágó a kikötők feloldása. A július 13-i isztambuli találkozón Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ delegációi némi előrelépést értek el a tengeri export ügyében. A piac azonban továbbra is pesszimista a kikötők tartós üzemelésével kapcsolatban.

Az exportálható mennyiség harmada a kikötőkön múlik

Az APK-Inform minden körülményt figyelembe véve két lehetséges forgatókönyvet készített az ukrán napraforgóolaj-termelésre és -exportra. Az optimista verzió szerint megnyílnak a kikötők az ukrán termékek előtt, a pesszimista verzió szerint zárva maradnak. Az előbbi esetén akár a tavalyinál nagyobb forgalmat is bonyolíthatnak az ukrán kereskedők, ha azonban balul sülnek el a dolgok, akkor az export a tavalyihoz képest 30 százalékkal zsugorodik, és a potenciális mennyiség harmada nem jut ki az országból.

diagram