A fuvardíjak sem fogták meg a marokkói paprikaexportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 03.

A FruitVeB által szemlézett cikkek alapján a Marokkóból érkező paprikáknak óriási árelőnyük van az európai piacon, a spanyol export pedig fokozatosan teret veszít.

kaliforniai paprika
Itthon is érdemes lenne termelni a kaliforniai paprikát (forrás: farmfutar.hu)

Harmadik éve csökken a spanyol export

Mennyiségben 8,5%-kal, értékben 4,8%-kal esett vissza az ibériai paprikaexport a tavalyi év első 10 hónapjában – összegzi a FruitVeB a Hortoinfo adatait. Ez már a harmadik egymást követő, exportcsökkenést hozó év, de még mindig messze Spanyolország értékesítette a legtöbb paprikát az uniós piacokon (458 ezer tonna), ami az EU-ban eladott összes paprika valamivel több, mint 40%-a. (A második Hollandia 261 ezer tonnával, de ez is csökkenő tendenciát jelez). A 2021-esnél csaknem 4%-kal magasabb áraknak köszönhetően a spanyol paprikaexport értékben csak 4,8%-os csökkenést szenvedett el.

40%-kal olcsóbb a marokkói

Markáns, 6,2%-os növekedést mutatott viszont a marokkói eredetű paprika behozatala az Európai Unióba (115 ezer tonna) ugyanebben az időszakban. A szállítási költségek ellenére a marokkói paprika az uniós versenytársakénál jóval alacsonyabb árfekvésben tudott az európai piacra lépni. Míg a holland áru átlagosan 2,12 euró/kg (827 Ft/kg) áron cserélt gazdát és a spanyolért 1,83 eurót adtak (714 Ft/kg), addig a marokkói paprika 1,16 euró/kg (452 Ft/kg) körüli árral jelent meg az európai piacokon.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A válság jó oldala: lehetőséget kapott a hazai zöldségágazat.