fbpx

A Brexit csak a francia exportnak fáj, a lengyelnek nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 17.

Miután az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az EU-ból, Egyiptom és Marokkó éltek a lehetőséggel, és elfoglalták az unió korábbi zöldség-gyümölcs beszállítóinak helyét a brit piacon. De nemcsak ők sikeresek: a lengyelek is növelni tudták az innen származó bevételeiket.

alma Anglia
A francia termékek visszaszorultak, a lengyel áru teret nyert a brit pultokon (forrás: minutehack.com)

Az EastFruit szerint az elmúlt öt évben Egyiptom és Marokkó jelentősen növelte az Egyesült Királyságba irányuló kiszállításait. Nyugat-Európa szívesen magyarázza ezt a Brexittel járó bürokráciával, de az érvelés sántít: a lengyelekre nem hatottak a vámakadályok.

A nyugat-európai beszállítók túl drágák lettek

A Brexittel együtt bonyolult behozatali protokollok léptek érvénybe az EU-tagországokból származó termékekre, köztük a gyümölcsökre és a zöldségekre. A 2022/2023-as időszakban emellett az élelmiszer-inflációval hatásaival szembesülniük kellett a brit importőröknek. A drága és körülményesen érkező uniós termékek helyett ezért mást kerestek. Egyiptom és Marokkó lett a helyzet legnagyobb nyertese.

Észak-Afrika hódító útja

2018 és 2022 között a friss, szárított és fagyasztott egyiptomi gyümölcs és zöldség importja 150%-kal, míg Marokkó esetében közel 200%-kal nőtt. Ezzel szemben a hagyományos európai beszállítók, például Hollandia, Belgium és Franciaország exportja visszaesett. A brit kereskedők öt év alatt a felére csökkentették a francia gyümölcsök és zöldségek importjára fordított összeget.

Lengyelországnak így is megéri az export

Kiemelendő, hogy Lengyelország a megnövekedett bürokratikus terhek ellenére öt év alatt harmadával növelte a részesedését a brit zöldség-gyümölcs piacon. Továbbá a Spanyolországból származó import értéke is emelkedett 2022-ben, ez azonban inkább köszönhető az aszály miatti áremelkedésnek, mint a mennyiségi bővülésnek. Vagyis lehet ugyan a bürokratikus akadályokra mutogatni, de Európa nyugati fele nem emiatt veszített ekkora teret a brit piacon, hanem az árainak köszönhetően.

lengyel zöldségexport
Friss és hűtött lengyel zöldségek exportjának összértéke (ezer euró) (forrás: statista.com)

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Áruhiány ide vagy oda, keményítenek a határon a britek.