fbpx

Magyar agrártermékek értékesítése a keleti térségben

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 23.

A magyar agrárérdekek keleti érvényesítéséhez, a mezőgazdasági termékek értékesítéséhez fontos hídfő Georgia (Grúzia) – világított rá Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Magyar-Georgiai Mezőgazdasági Munkacsoport és a Magyar-Georgiai Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság tárgyalásának lényegére.

 

Mezőgazdaság, keleti piac felé
A magyar küldöttség felajánlotta együttműködését azokban a témákban, amelyek kiemelt jelentőségűek a georgiai fél számára (Fotó: Barna Ferenc)

 

A magyar fél felajánlotta segítségét és együttműködését:

  • az organikus gazdálkodás -;
  • a borászat -;
  • az akvakultúra és a halászati szakértők továbbképzése területén.

A tárgyalások során megállapodtak abban, hogy elősegítik a két ország között az agrár-élelmiszeripari forgalom növelését.

A mezőgazdasági munkacsoport áttekintette a kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésének további lehetőségeit is.

 

A helyi sajátosságok megismerése a további együttműködés érdekében

A helyettes államtitkár ellátogatott a georgiai szőlészeti-borászati tudományos bemutatóközpontba, a Mezőgazdasági Tudományos Kutatóintézet telephelyeire, valamint megtekintett egy modern technológiát alkalmazó mogyorótermelő-gazdaságot is egyéb mezőgazdasági telepek mellett.

„Fontos tárgyalásokat folytattunk georgiai partnereinkkel és ennek nyomán több területen erősíthetjük a magyar agrárérdekeket Georgiában (Grúziában), amely számunkra fontos keleti hídfő lehet a jövőben” – jelentette ki Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

Egyéb hír a témában, hogy Georgiával (Grúziával) is létrejött a kétoldalú megállapodás, így a hét végétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a magyarok ebbe az országokba is.

 

Forrás: MTI