fbpx

Clearfield® Plus gyomirtási rendszer napraforgóban – az igazi plusz parlagfű ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 15.

A hazai napraforgó-termesztés kihívásai között – a termelők véleménye alapján – dobogós helyet foglal el a gyomirtás. Azon belül pedig országszerte a legnagyobb nehézséget a parlagfű visszaszorítása jelenti.

A BASF már az 1990-es évek elején kifejlesztette az imazamox hatóanyagot és a hozzá tartozó Clearfield® gyomirtási rendszert, amely méltán vált piacvezetővé a napraforgó gyomirtásában. Az igazi előrelépést – az imazamox hatóanyag és a technológia életében – azonban a Clearfield® Plus gyomirtási rendszer 2015- ös bevezetése jelentette. A Pulsar® Plus-ra épülő technológia alkalmazásával a BASF a legfontosabb gyom- problémákra hozott – a Clearfield® eredményességét is felülmúló – megoldást. Talán ennek is köszönhető, hogy hazánkban 2017-ben a napraforgó-területek mintegy 64%-án Clearfield® és Clearfield® Plushibridek kerültek elvetésre.

A Pulsar® 40 SL és a Pulsar® Plus közötti egyik fő különbség a parlagfű elleni nagyobb hatékonyság, gyorsabb hatáskifejtés, melynek köszönhetően pluszrugalmasságot nyerünk az állománykezelés időzítésében. Ha az optimális kezelési időtől (a gyomok 2–4 leveles állapota) rajtunk kívül álló okok miatt eltérni kényszerülünk, a Pulsar®40 SL hatékonysága már nem mindig kielégítő. Egy 6–8 leveles parlagfű növekedését például már nem képes megállítani. Ugyan megsárgítja, kiszárítja a közepét, de a gyomnövény az oldalhajtásokról újra elkezd kihajtani. Ezzel szemben a Pulsar® Plus teljesen megállítja a parlagfű növekedését, ami nem fog újra kihajtani, sem oldalhajtásokat, sem azon virágokat és magot hozni.

A Pulsar® Plus hatékonysága erősödött a viaszos, szőrös és keskeny levelű, valamint az elágazásra hajlamos gyomnövények ellen, azaz kimondottan erősebb lett a parlagfűvel, a fehér libatoppal, a mezei acattal vagy a vadkenderrel szemben. Mindez az új, innovatív adjuváns rendszernek köszönhető, amelynek segítségével a hatóanyag sokkal gyorsabban jut be a gyomnövényekbe, markánsabb hatást fejt ki. Például a Pulsar® 40 SL ugyan megsárgítja a mezei acatot, de az a kezelés után újra kihajthat. A Pulsar® Plus a mezei acatot tőlevélrózsában kezelve megállítja, lent tartja, nem engedi, hogy intenzíven felfelé nőjön, és virágot hozzon.

Mivel a Pulsar® Plus jelentősen hatékonyabb a Pulsar® 40 SL-hez képest, erősebb, és rugalmasabban használható; a Spectrum® 1,0 l/ha dózisban megfelelő alapkezelést biztosít a számára. A Spectrum® kiváló hatékonysággal rendelkezik a kakaslábfű, a muharfajok, illetve a jelentősebb magról kelő egyszikű fajok ellen. A kétszikűek közül pedig a disznóparéj ellen, de erős mellékhatással bír a parlagfűvel szemben is.

A teljes Clearfield® Plus technológia kiemelkedő hatékonysággal képes irtani a gyomokat. A preemergensen kijuttatott 1,0 l/ha Spectrum® megfelelő alapot biztosít, a Pulsar® Plus pedig segít tisztán tartani a területet, egészen a betakarításig, akár egy komplett pre-kezelés költségszintjén.

www.clearfield-plus.hu
www.agro.basf.hu/go/pulsarplus
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!