fbpx

Mindent mérlegelve a PETKUS bizonyult a legjobb döntésnek

Írta: MezőHír-2023/12. lapszám cikke - 2023 december 07. -Hirdetés

A Komárom-Esztergom vármegyei Dad községben élő és gazdálkodó Kovács család számára kiemelt jelentőségű, hogy modern, precíz és hatékony gépekkel dolgozzanak. A terménykezelő-technológiai beruházásuk előtt is körbejárták a lehetőségeket, és végül meggyőződéssel döntöttek a PETKUS mellett.

A szorgalmas és kitartó munka eredménye

A Komárom-Esztergom vármegyei Dad községbe látogattam el, hogy a Kovács családi gazdaság tulajdonosait kérdezzem a nemrégiben elkészült PETKUS-technológiával kapcsolatos beruházásukról. A telephelyre érkezve biztosra vettem, hogy a munkájukat szerető, arra rendkívül igényes emberekkel fogok beszélgetni, amiről nemcsak a modern, fiatal géppark, de a telephely környezete is árulkodott – így is lett. Beszélgetésünk elején Kovács Gábort és feleségét, Magdit arra kértem, hogy beszéljenek a kezdetekről, az idáig vezető útról.

– 1993 óta gazdálkodunk, amikor kárpótlás keretében vásároltunk 20 hektár termőföldet, egy MTZ traktort és a szükséges munkaeszközöket.

A bevételeinket mindig visszaforgattuk, a birtokméretet folyamatosan növeltük, a gépparkot modernizáltuk. Így jutottunk el odáig, hogy napjainkban valóban modern, neves márkák gépeivel, munkaeszközeivel dolgozunk – a precíziós technológiát is alkalmazva –, létrehoztuk ezt a telephelyet, és 340 hektár területen gazdálkodunk, melyből mintegy 200 hektár saját tulajdon. A kezdetekben állattenyésztéssel is foglalkoztunk, de azzal idővel felhagytunk. A lovak iránti szeretetünk miatt azokat nem adtuk el, és hazai fogathajtó versenyeken indultunk, és értünk el kiemelkedő eredményeket. Sőt, kétszer a világbajnokságra is kijutottunk, ahonnan szintén szép helyezésekkel térhettünk haza.

– A gyermekeik is a vállalkozásban dolgoznak?

– Három gyermekünk közül a fiatalabbik fiú dolgozik itt, de lányunkhoz és idősebb fiunkhoz is közel áll az agrárium.

Minden szempontból a PETKUS bizonyult a legjobb választásnak

– A 2021 nyarán kiírt pályázatot kihasználva megvalósítottak egy új tisztító és szárító technológiai sort.

– A korábbi szárítóberendezésünk 22 szezont dolgozott, és csak földgázzal üzemelt. Azért döntöttünk egy új beruházás mellett, hogy jóval hatékonyabb, és tartályos gázzal is üzemeltethető technológiára cseréljük a korábbit.

– Mi alapján esett a választásuk a PETKUS-technológiára?

– Számunkra fontos a precíz munka, ami a német vállalatokra is jellemző. Megnéztük azért más gyártók berendezéseit is, de végül csak a PETKUS mellett tettük le a voksunkat. A döntésünket az is megerősítette, hogy a környező településeken a PETKUS-technológiát évek óta használó és tapasztalattal rendelkező gazdatársak a legnagyobb megelégedéssel nyilatkoztak az üzemeltetéséről.

Gergely Sándor (PETKUS – Közép-Európa Kft., cégvezető), Kovácsné Magdi és Kovács Gábor
Gergely Sándor (PETKUS – Közép-Európa Kft., cégvezető), Kovácsné Magdi és Kovács Gábor

– Miből áll össze a PETKUS-technológia?

– A technológiai sor hattyúnyakas TKS300 típusú rédlerrel indul, egy új építésű terményfogadó nyitott színnel. Az anyagmozgató berendezések (rédlerek és serleges felvonók) 50 tonna óránkénti kapacitásúak. A rendszerben kettő A12 típusú tisztítóberendezés található, melyek előtisztításban 45-50, utótisztításban pedig 25-30 tonnára képesek óránként (búzára vonatkoztatva). A folyamatos üzemű DDU40-12 típusú szárítógép 20 tonna/óra kapacitású (kukoricára vonatkoztatva 24-ről 14-re történő vízszázalék-elvonással), és energiatakarékos, hővisszaforgatásos rendszerrel működik, PB-gáz fűtéssel beüzemelve.

A technológia PLC-vezérlésű, a program kiválasztása után automatán dolgozik. A PETKUS sort az 50 tonnás SIMEZA tranzittartály zárja. Az összes síktárolókapacitásunk pedig 8000 tonna.

A telephelyünk üde színfoltja

– Mennyi idő alatt valósult meg a beruházás?

– A PETKUS – Közép-Európa Kft. szakemberei júniusban kezdték meg a munkát, és az új technológiai sorral szeptember közepén már tisztíthattuk a napraforgót. A kivitelezés rendkívül gördülékenyen zajlott, és a közben felmerülő problémákra mindig megtaláltuk a mindkét fél számára megfelelő megoldást – mindvégig példaértékű volt az egymás közötti kommunikáció.

– És már nemcsak napraforgó, de kukorica tekintetében is szereztek tapasztalatot a PETKUS szárítótechnológiával kapcsolatban.

– Bátran mondhatjuk, hogy egyszerű, átlátható a berendezés kezelése. A szárítógép munkája pedig magáért beszél: a nagy teljesítménye ellenére minimális szemveszteséggel dolgozik. 12 óra alatt 350 tonna kukoricát tisztítottam és szárítottam vele úgy, hogy többször volt 23%-os nedvességtartalmú kukorica is feldolgozva.

A PETKUS-technológia a telephelyünk üde színfoltja. A korábbi gépnél sok éjjelt kellett eltöltenem sok munkával, de ez már a múlté. A PETKUS rendszer hozta a tőle elvárt teljesítményű és minőségű munkát, így a szárítási szezonban több idő jut más tevékenységek elvégzésére is.

Csomor Zsolt