fbpx

Folytatja az árcsökkenést: üzemanyag, földgáz, műtrágya

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 13.

Nemcsak a terményárak esnek, hanem a termelés költségei is. A földgáz, a benzin, a gázolaj, a nitrogénműtrágyák mind lényegesen olcsóbbak, mint az év elején. Bár a búza ára csak a fele a tavalyinak, de a mészammon-salétromé is a harmadára esett.

műtrágya
A búza ára a felére, a mészammon-salétrom ára a harmadára esett tavalyhoz képest (forrás: agrilifetoday.tamu.edu)

3-6 havi mélyponton az energiaárak

A visszafogott kereslet és a bőséges kínálat hatására az európai földgáz határidős ára 36 euró alá esett megawattóránként decemberben, ez három hónapja a legalacsonyabb érték. A téli hőmérséklet a kontinensen a december eleji hideg után most mérsékeltnek mondható, kevés gázt fűtenek el a háztartások. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az európai gázkészletek január elejéig minden eddiginél magasabb szinten maradnak.

A nagy készletek miatt a határidős Brent nyersolaj hordónkénti ára is 73 dollár körüli szintre zuhant szerdán, június óta nem láttunk ilyen árakat. Oroszország, az USA, Kanada és Brazília fokozatosan növeli a termelését. Eközben a világgazdaság gyengélkedik, mérsékelt a kereslet.

földgáz ára
Földgáz és nyersolaj árának alakulása (forrás: tradingeconomics.com)

Még olcsóbb a benzin és a gázolaj

Alapvetően ez és a 380 forintot ritkán átlépő euróárfolyam az oka annak, hogy hazánkban is esnek az üzemanyagárak. A szerdai áresést követően péntektől ismét olcsóbbá válik az üzemanyag. A benzin esetében literenként bruttó 6 forintos csökkenés várható, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal kell kevesebbet fizetni. Így az átlagárak december közepén az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 558 Ft/liter,
  • gázolaj: 583 Ft/liter.

Fele-harmadába kerül a nitrogénműtrágya

A németországi importkikötőkben a granulált karbamid tonnája most mintegy 240 euróval olcsóbb, mint az év elején volt. A 430 euró körüli árszint 35 százalékos áresést jelent január óta. Hazánkban is csökkentek a nitrogénformák árai. a karbamidot nettó165 ezért forintért, a mészammon-salétromot (MAS) 115 ezerért, az ammónium-nitrátot 145 ezerért, a 30%-os nitrosolt 128 ezerért meg lehetett venni november végén.

A gazdálkodók az őszi vetéseknél még erősen spóroltak a komplex műtrágyákkal, de a mostani nitrogénárakkal többnyire megbékélnek. A tavalyi, 240-340 ezer forintos MAS-árszintekhez képest most csak a harmadába kerül ez a tápanyag, de még mindenki jól emlékszik a 2020 végi, 85 ezer forintos árszintre, és arra is, hogy az, aki tavaly az „akciós” nitrogénből vásárolt, tonnánként mintegy 100 ezer forintot bukott a tavaszi árakhoz képest. (Lásd még: Sokkal olcsóbb lett a műtrágya, mégis laposabb a pénztárca.)

Sokan erre alapozva most is várnának a vásárlással, de ez nem bölcs dolog. A 115 ezer forintos árszint már nagyon padlóközeli, és tavasszal felhasználási csúcs van. Ha a világban nem történik valami eget verő fordulat, akkor ezen az árszinten már érdemes költeni a növényekre.