fbpx

Tovább csökken a benzin és a gázolaj ára

Írta: Sándor Ildikó - 2023 december 12.

Öthavi mélypontjára érkezett kőolaj, és a benzin ára is esik. A 95-ös benzin ára bruttó 9 forinttal lesz olcsóbb, míg a gázolajért ismét bruttó 5 forinttal kell kevesebbet fizetni holnaptól (2023.12.12.) az előrejelzések szerint. Míg pár hete azt jósoltuk, hogy a gázolaj nem kerülhet 600 Ft alá, a tendencia megfordult.

Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hét második felében: 

95-ös benzin: 564 Ft/liter*

Gázolaj: 588 Ft/liter*

*A www://holtankoljak.net/ oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.

Keresletcsökkenés és megtelt tározók

Legutóbb idén június végén állt ilyen alacsonyan a jegyzés, miközben az árcsökkenés folytatódik a WTI piacon is. Az amerikai olajfajta ára 70 dollár alatt, 69,77 dolláron jegyzik hordónként. A háttérben több tényező áll: a tengerentúlon, de más piacokon is nőttek a nyersolajkészletek, a benzin iránti kereslet globálisan csökkent, ugyanakkor a kitermelés rekord közeli. Sőt, az orosz finomított üzemanyag-szállítmányok mennyisége 2,2 millió hordós szintre emelkedtek, ellenben a nyersolaj-export december elején a 4. negyedév legalacsonyabb szintjére esett.

Az OPEC hiába döntött több mint 2 millió hordós kitermelés-csökkentésről napi szinten, a jegyzések mégis közel 25 százalékot estek a szeptemberi csúcshoz képest, mert a piaci elemzők szerint, a kínálat akár tartósan meghaladhatja a keresletet.

Mások, a kínai kereslet alacsony szintjére számítanak és nem az OPEC jelzéseit veszik alapul, ugyanakkor nem kizárt egy rendkívüli OPEC-ülés összehívása sem.