fbpx

Tönkre teheti Európát a kínai csemegekukorica

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 13.

December 7-én a kecskeméti Four Points by Sheraton adott otthont a FruitVeB 2023-as évértékelő konferenciájának. A délelőtti szabadföldi zöldség szekció utolsó előadójaként Philippe Carreau, az Európai Csemegekukorica-feldolgozók Szövetségének (AETMD) elnöke beszélt a feldolgozott csemegekukorica világpiaci tendenciáiról.

kínai csemegekukorica
30-50%-kal olcsóbb, mint az európai (forrás: made-in-china.com)

Idén bőséges volt a termés

Philippe Carreau elmondta, hogy az Európai Csemegekukorica-feldolgozók Szövetsége 25 olyan céget tömörít, amelyek az európai fagyasztott és konzerv csemegekukorica-gyártás 95%-át fedik le. A szövetség tagjai tavaly 465 ezer tonna feldolgozott terméket állítottak elő, ebből 325 ezre tonna konzerv és 140 ezer tonna fagyasztott csemegekukorica volt. A szektor fő kihívásai közé tartozik, hogy előző 6 évből 5-ben nem volt elegendő alapanyag a feldolgozóüzemek részére. Pont a 2023-as évben sikerült a termelésnek 4,41%-kal túlszárnyalni a feldolgozóüzemek alapanyagigényét, ám ekkor egy új gonddal kellett szembesülnie az ágazatnak: a kínai importtal. Ez sokkal félelmetesebb, mint a lengyelországi termelés felfutása.

Nem találnak fogást a kínai importon

A kínai import volumene 2021 nyarához képest az ötszörösére nőtt, már az európai termelés 15-20%-át teszi ki. A mintavételes ellenőrzések során azonban nem sikerült olyan minőségi kifogást rábizonyítani a kínai termékekre, ami indokolttá tette volna velük szemben az importtilalom elrendelését. Szintén nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy dömpingár alkalmazására került volna sor. Az európainál 30-50%-kal alacsony kínai árakat állami támogatás magyarázhatja. Idén van elég alapanyag az európai termesztésből is, ezért középtávon nem az európai fogyasztás növelése, hanem a kínai befolyás visszaszorítása lehet a cél.

Forrás: FruitVeB

CÍMKÉK