fbpx

Aki tárolni tud, örülhet: ismét hagymahiány várható

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 06.

A francia hagymakínálat meglehetősen jó, de arra nem elég, hogy pótolja a tárolás során kieső európai mennyiséget. A szakértők az idő előrehaladtával egyre növekvő árakra számítanak, amiből azok profitálnak, akiknek tavaszra is marad eladható árukészletük.

hagyma
Tavasszal megint magas árak várhatók (forrás: thestar.com)

Franciaország éves szinten mintegy 500 ezer tonna vöröshagymát termel, a piaci felesleg normál évjáratban mintegy 50 ezer tonnát tesz ki – nem sok. A helyi termelők számára mégsem mindegy, milyen az európai hagymakínálat. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint profitálni fognak.

A hollandoknak, spanyoloknak nem sikerült

A tavalyi árak hatására 19 ezer hektár fölé nőtt a franci hagyma termőterülete, és a viszonylag hideg tavaszt követően az időjárási viszonyok is kedvezőek voltak egy szép terméshez – áll a FreshPlaza oldalán. Szerencsés helyzet ez, mivel más nagy hagymatermelők (lásd a spanyolokat) megint aszályos időjárást fogtak ki, vagy esőből hullott túl sok, mint Hollandiában. Itt a növény területe közel 4%-kal nőtt, elérve a 38 ezer hektárt. Ennek ellenére a tavalyinál kevesebb hagymát szedtek fel és rosszabb minőségben. A tárolási időszak alatt nagy lesz a válogatási veszteség, az idő előrehaladtával áruhiánnyal számol a szakma. (Lásd még: Rosszul tárolhatók az idei hagymák.)

A többiek átlagos mennyiséggel rendelkeznek

A németek, lengyelek közepes termés takarítottak be idén, a piac mégis a hiány jeleit mutatja: magasak az árak. Ukrajnában, Moldovában, Georgiában is drága ez a termék, de az európai árszinthez mérten még így is alacsonynak számít a kilónként 0,28 dolláros nagybani ár. A minőségi termék ára viszont november óta lendületesen emelkedik, már másfészer többe kerül (0,45 dollár/kg), mint a kommersz áru, jelezve, hogy a piac észlelte a hiányát.

Ahogy haladunk kelet felé, még olcsóbb a hagyma: Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban már 0,2 dollár alatti áron lehet beszerezni az átlagos minőséget. Üzbegisztán Közép-Ázsia legnagyobb hagymaexportőre, itt írtunk róla. Az EU számára inkább Egyiptom számít lényeges beszállítónak, alapvetően az év elején és újhagymából.

Az az európai termelő, aki képes rá, hogy fél éven át kereskedelmi mennyiséget tároljon hagymából, szépen kereshet vele. A hazai helyzetről itt írtunk: A kiváló árak hatására növeltük a hagymaterületet. A magyar klíma – öntözés mellett – alkalmas lenne rá, hogy tovább növeljük a termelést.