fbpx

Most pörög fel az egyiptomi újhagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 20.

Ilyentájt vesz igazán lendületet az egyiptomi újhagyma exportja, és amilyen hidegek a tavaszok, márciusig kitartanak a szállítmányok. Csak két országban látnak ellenfelet az európai piacon.

Hosszú exportidőszakok Egyiptom számára

Az egyiptomi származású Sarwat Radwan németországi diákként kezdett foglalkozni a déligyümölcsök importjával, majd megalapította az AKL Exofresh-t. Kezdetben csak guávát és mangót forgalmazott, de ma már kilencféle zöldséget és ugyanennyi gyümölcsöt importál szülőhazájából – köztük újhagymát is.

újhagyma
Novembertől lendül be az egyiptomi újhagymaszezon (forrás: obstegypt.com)

„Az egyiptomi előszezonban még magasak az árak, kezelhető a kereslet az újhagyma iránt. Ennek ellenére Hollandiából sok megkeresést kaptam, ami arra utal, hogy Németország exporttevékenysége a szokásosnál hamarabb lezárult” – magyaráz az egyiptomi szakember, aki számára ez a piaci helyzet adja meg startjelet az egyiptomi importhoz.

Számára a szezon végét is az jelzi, amikor Európában megjelennek az első újhagymák, ami idén március közepén következett be. Ekkortól számítva két-három hét alatt bezárulnak az értékesítési lehetőségek az egyiptomi áru előtt. Hozzá kell tenni, a szezonvégi hagymacsomók már küllemre sem voltak vonzók a vásárlók számára, miközben a rosszabb eltarthatóságuk miatt csakis légi úton érkezhettek az európai eladókhoz. Ennek ellenére az utóbbi évek hideg tavaszai egyre inkább teret nyitnak a márciusi egyiptomi exportnak.

Sarwat Radwan
Sarwat Radwan (forrás: freshplaza.de)

Nem sok ellenfele akad

Egyiptom legnagyobb versenytársa Marokkó, illetve az EU-ban Olaszország. Az olaszok előnye a kisebb távolsággal járó alacsony szállítási költség, ennek ellenére Egyiptom az elmúlt években jelentősen növelni tudta piaci részesedését az unió piacán – mutat rá a kereskedő. Egyiptomban a hosszúkás Foton fajtát és a vastagabb, rövidebb gízai újhagymát termesztik elsősorban. Az utóbbi években egyre profibban termelik a póréhagymát is. A csapadékhiány miatt természetesen öntözik a földeket.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Közepes az európai hagymatermés, most is a kereslet diktál.