fbpx

Itt a „nagy diverz” pályázat: 50 milliárd turizmusra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 13.

Társadalmi egyeztetésen a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációját segítő pályázat tervezete, melynek keretében turisztikai szolgáltatásokat lehet fejleszteni 100 millió forintos támogatással. A támogatási intenzitás a helyszíntől függően 50-70 százalékos lehet.

 

falusi szálláshely
10 ezer főnél kisebb településen, ahol turisztikai célpontok vannak, jó eséllyel lehet pályázni (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Bár a turizmus szomorú két évet hagyott maga mögött, a vidéken élők többségének nem ad munkát a mezőgazdaság. Számukra kínál mentőövet a szálláshelyek és turisztikai szolgáltatások fejlesztése kiírás. Az 50 milliárdos pályázati forrásra 1000 kérelmezővel számol a kormányzat.

 

Erre kaphatunk pénzt

A projekt keretében nemcsak meglévő szálláshelyek épületei fejleszthetők és újakkal bővíthetők, hanem kezdők is belevághatnak a szálláshelyek építésébe. Kiegészítő szolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódó egyéb épületek, eszközök is beépíthetők a projektbe maximum 30 millió forint támogatási összeg erejéig. Szintén a projekt része lehet az energiaellátás korszerűsítése, a szálláshely berendezési tárgyai, számítástechnikai és vagyonvédelmi eszközök beszerzése, játszótér, parkoló kialakítása, de akár a telekvásárlás is. Egyszóval minden, ami az üzleti célú turizmushoz kell. Tilos viszont a mezőgazdasági termelést szolgáló fejlesztések végzése, így állatsimogató címén sem szerezhetünk be a projekt költségeire jószágot. Nem minősül szálláshelynek a kemping, és nem vásárolhatunk motorral hajtott szárazföldi, légi, vízi közlekedési járművet.

Engedély- vagy bejelentésköteles építési tevékenység esetében a támogatási kérelemhez elegendő az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, valamint a hatósághoz benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt csatolni. Más esetben a tervezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a beruházás nem engedélyköteles. Csak szereléssel járó technológiák esetén (például világítási eszközök cseréje) erre sincs szükség, elegendő a technológiai leírás és a megvalósítás helyét ábrázoló vázrajz.

 

Figyelem,

  • csak mezőgazdasági mikrovállalkozás pályázhat,
  • szálláshelyet csak vidéki térségekben lehet a támogatásból finanszírozni,
  • a projektet 24 hónap alatt meg kell tudni valósítani,
  • a fenntartási időszak 5 éve alatt tartani kell az alkalmazotti létszámot.

 

Nyerő helyzetben van az, aki

  • jól kidolgozott, megalapozott pályázatot nyújt be (65 pont),
  • turisztikai térségben (15 pont) falusi szálláshelyet fejleszt (5 pont) egy komplex program alapján (5 pont),
  • egy munkanélküliséggel sújtott településen (5 pont), ahol munkahelyet létesít kevesebb, mint 15 millió Ft/új munkahely összegből (5 pont).

 

Az első pályázati ablak december 8-án nyílik, az utolsó 2022. április 21-én zárul. Egyetlen nagyobb szünet van a beadásban: február 10. és március 23. között nem fogadnak be pályamunkákat. Az elnyert összeg fele előlegként lekérhető.

 

A további pályázati lehetőségeket ebben a cikkben foglaltuk össze: Pályázati naptár: beadási határidők sorrendben.