fbpx

Megduplázták a napraforgóolaj-gyártást Kazahsztánban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 18.

Régiós ellátóvá kíván előlépni Közép-Ázsia napraforgóolaj-piacán Kazahsztán. Mióta exportvámmal sújtja a mag kivitelét az országból, a helyi gyáraknak is több alapanyag jut.

napraforgóolaj
Régiós nagyhatalommá válik Kazahsztán a napraforgóolaj- kereskedelemben (forrás: jjtv.kz)

Kazahsztán a tavalyi szezonban 366 ezer tonna finomítatlan napraforgóolajat gyártott, dupla annyit, mint egy évvel korábban. A finomított termék mennyisége 12 százalékkal nőtt, elérve a 283 ezer tonnát. A mennyiségi növekedés a gyártói kapacitások bővítésének volt köszönhető. Az ország 2025-re 400-435 ezer tonna közé szeretné emelni a finomítói kapacitásait. Mivel a fogyasztása ekkor legfeljebb 270 ezer tonna lesz, nagyjából 160 ezer tonna feldolgozott napraforgóolaj külpiaci elhelyezését kell megoldani Kazahsztánnak.

A kazah napraforgóolaj legnagyobb vásárlója Tádzsikisztán. Kazahsztán célja, hogy a következő 5 évben képessé váljon a teljes közép-ázsiai napraforgóolaj-kereslet kielégítésére.

A kazah napraforgóhozamok európai mércével nézve nagyon szerények, egy hektárról nem sokkal több, mint egy tonna kaszatot tudnak begyűjteni. Idén 1,15 millió hektárról arattak 1,3 millió tonnát. Összehasonlításképp: a magyar össztermés több mint kétmillió tonnás volt, amit teljes egészében feldolgozzuk, így több mint 800 ezer tonna napraforgóolajat készítenek a gyárak.

Három év alatt megtriplázódott a kazah napraforgóolaj-export