fbpx

Túl drága az új kukorica, veszteséges az etanolgyártás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 23.

A gyárak csökkentik a termelésüket vagy leállnak az etanolfogyasztás mérséklődése és a magas kukoricaárak miatt. Tudnak persze módosítani a termékszerkezetükön, de csak korlátozottan. Halmozódik a nehezen eladható, méregdrágán gyártott etanol.

 

kukorica etanol

 

Az Egyesült Államok 200 etanolgyárából körülbelül két tucat üresjáratban van, és további két tucat csökkentette a termelését – írja a Megújuló Üzemanyagok Szövetségére (RFA) hivatkozva az amerikai farms.com. A magas kukoricaárak és a járvány üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt negatív hatása miatt mindenképpen csökkenteni kellett a termelést. Az etanolgyártás üzemi eredménye december elején fordult negatívba, azóta csak egyszer enyhült a helyzet. Az etanol pillanatnyilag veszteségesen állítható elő.

 

Folytatódik a magas ár

Az amerikai etanolipar a becslések szerint 4 milliárd dollár árbevételt veszített el tavaly márciustól novemberig a koronavírus miatt. A december pedig egyébként is gyenge hónapnak számít az ilyenkor jellemző alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás miatt. Eközben a gazdák már kötik a szerződéseket az új kukoricára, méghozzá a gyárak szempontjából nagyon magas áron. (Hazánkban 51-55 ezer forintól beszélnek a termelők, a nyugati országfélben magasabb az ár – a szerk.) Ez végig gyűrűzik a rendszeren, és megjelenik a feldolgozás végén keletkező takarmány-alapanyag árában is. Így aztán a növénytermesztők örülnek, az állattenyésztők pedig nagyon nem.

 

Nyár végére jobb lesz?

Mivel az etanol iránt a szokásosnál kisebb a kereslet, a készletek halmozódnak – ez még inkább rontja a termék piacát. Az etanolgyártók képviselői szerint az üzemanyag-fogyasztás csak a nyár végére emelkedhet a korábban megszokott szintre. Ezzel együtt 2021-ben veszteséges lesz ezzel a termékkel foglalkozni – írja a portál. De, mint arról beszámoltunk, az iparnak van más választása is, mint az etanolgyártás. A gyógyszerészeti minőségű alkoholokra és fertőtlenítőszerekre komoly igény mutatkozik a járvány idején, ezért ezek arányát növelték meg az üzemanyag célú alkohol rovására. A gazdaság egészének pedig az tenne a legjobbat, ha a kukoricaárak beállnának egy mindenki által elfogadható szintre, és nem reagálnának ilyen idegesen a legegyszerűbb időjárási hírre is.