fbpx

Napraforgó: novembertől emelkedhet az olajsavprémium

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 24.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-gyártója – de nem magas olajsavas magból. Pedig erre egyre éhesebb a világ. Egy francia vetőmagvállalat képviselője szerint a gyárak egyre többet fognak fizetni a mag olajsavtartalmáért.

napraforgómag
Nagyobb az igény, mint a kínálat, jó árakra van kilátás a HO szegmensben (forrás: donnygreens.com)

Még mindig túl kevés a magas olajsavas kaszat

A napraforgó továbbra is az egyik legjövedelmezőbb növénynek számít Ukrajnában. A háború előtti években a vetésterülete elérte a 6,5 millió hektárt, idén pedig mintegy 5,3 millió hektárt fedett az ukrán ellenőrzés alatt álló országrészben. A magas olajsavtartalmú (HO) napraforgó ennek 7-10%-át tette ki, nagyjából 420 ezer hektárról aratták idén. Az össztermésen belül nagyobb lehet a HO napraforgó aránya, mivel jellemzően igényesebb, magasabb terméspotenciálú genetikát képvisel, mint a hagyományos ukrajnai hibridek.

Franciaország után Ukrajna a világ második legnagyobb szereplője a HO napraforgóolaj gyártásában. Mivel az ilyen növényi olajból még mindig kevesebb van a globális kereskedelemben, mint amennyire szükség volna, az olajütők felárat fizetnek az olajsavtartalomért a gazdálkodóknak. A világ HO-olaj iránti igénye 2 millió tonna, a termelés viszont csak 1,85 millió tonnásnak ígérkezik. A szegmenst jól ismerők arra számítanak, hogy az olajsavtartalomért fizetett prémium novembertől növekvő pályára áll, és a csúcsát 2024 végére érheti el.

Fellendülőben a turizmus és a vendéglátás

„A HO termékek iránti kereslet növekedésének fő hajtóereje a HoReCa iparág, azaz a vendéglátás, a turizmus újbóli megerősödése” – magyarázza Szerhij Tyimosenko MAS Seeds Ukraine igazgatója. (A cég a francia MAS Seeds ukrajnai leányvállalata, ami korábban Maïsadour néven vált ismertté – a szerk.) A cég előrejelzései szerint jövőre Ukrajna mintegy 5,5 millió hektáron vet napraforgót.

A napraforgómag telephelyi ára most Ukrajnában 108 ezer forintnak megfelelő hrivnya, míg Olaszországba leszállítva 152 ezer forint tonnánként. Tehát a magas logisztikai költségek ellenére viszonylag sok pénz marad az ukrán termelő zsebében is, ennyiért nekik már megéri foglalkozni a napraforgóval. A HO-kaszatokért járó felár eddig hektikusan változott, a gazdálkodók el is töprengtek rajta, megéri-e magas olajsavas hibridet vetni. Tyimosenkó azonban biztosra veszi, hogy a gyáraknak idén és jövőre is nagy szükségük lesz erre az alapanyagra.