fbpx

Halálos baleset, négy őz pusztult el

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 22.

Közúti balesetek során egy nap alatt négy őzt gázoltak el járművekkel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Kéri a rendőrség a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és ahol a vadveszélyt tábla is jelzi, lassítsanak.

 

Kora reggel és az esti órákban lehet számolni nagymértékű vadmozgással

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szerdán az esti órákban Mezőkövesd vonzáskörzetében két, míg a Szerencsi és a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén további egy-egy vadelütéssel járó közúti közlekedési baleset történt. A balesetek során a négy őz elpusztult, szerencsére más nem sérült meg, de az anyagi kár lényeges.

Ilyen jellegű balesetek kapcsán az ország egész területe veszélyeztetett, ne koncentráljunk csak egy-egy megyére. A pandémia miatti korlátozó intézkedések következménye, hogy az állatok esetenként egyre beljebb merészkednek lakott területeken is.

Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

 

Őzek

Vadak a mezőkön és utakon (Fotó: Kovács Attila/MTI)

 

A megelőzés érdekében

Fontos, hogy a vadveszélyes útszakaszon tartsunk nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát.

Amennyiben vadat látunk, lassítsunk, ma már az úton van, dudáljunk. Az állatok általában csoportban közlekednek, ha egy megjelent, számítsunk a többire is. Sötétben ilyenkor a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet: az úttesten lévő vad általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. Az erős és ismeretlen hangtól megijed, és az elől menekül.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsink elé, vészfékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be, mintha elütjük az állatot.

 

Őzek

A mezőgazdaságban dolgozók hamarabb találkozhatnak a vadakkal (Fotó: Varga György/MTI)

 

Ha már megtörtént a baleset

Vaddal történő ütközés esetén – közlekedés biztonságának céljából – értesítsük a rendőrséget, előírásszerűen tegyük ki az elakadásjelző háromszöget, ha lehetőség van rá, a járművel álljunk biztonságos helyre.

A megsérült nagyvadat ne közelítsük meg! A sérült, rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyük magukkal, mivel az büntetőjogilag lopásnak számít.

 

A leírtak alapján a mezőgazdaságban dolgozóknak kiemelten figyelni kell. Ők gyakrabban közlekednek veszélyeztetett útszakaszokon, illetve munkavégzés közben is találkozhatnak vadállatokkal.

Forrás: MTI