fbpx

Júniusban gazdagon terem a pályázat fája

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 04.

Öt új pályázatot hirdet meg ebben a hónapban az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési Program keretében – hívta fel a mezőgazdasági termelők figyelmét Feldman Zsolt, a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának sajtótájékoztatóján.

 

Mezőgazdaság, pályázat
Gyorsítanak a pályázatok elbírálásán (Fotó: Barna Ferenc)

 

A pályázatok az alábbi területeket érintik:

  • a precíziós gazdálkodásra átállás (100 milliárd forint);
  • az élelmiszer-feldolgozók fejlesztés (két külön felhívásban – 200 milliárd és 50 milliárd forint);
  • a gombatermesztés támogatása (20 milliárd forint);
  • a kertészeti üzemek gép- és eszközbeszerzése (50 milliárd forint).

 

A magyar mezőgazdaság termelékenysége nagyot ugorhat uniós viszonylatban – utalt a lehetőségekre az államtitkár

A forrásoknak köszönhetően a 2027-ig tartó támogatási ciklus végére a magyar mezőgazdaság termelékenysége elérheti a régi európai uniós országok termelési szintjének kétharmadát a jelenlegi 44 százalékról. A programok segítségével 2027-ig sikerülhet végrehajtani a teljes magyar élelmiszeripar modernizációját, és megteremteni a precíziós gazdálkodásra átállás feltételrendszerét.

Az egyes kiírások úgy lettek kidolgozva, hogy a mezőgazdaság minden szereplője megtalálja a forrást a gazdasága fejlesztéséhez: a kis őstermelőktől egészen a nagyobb élelmiszeripari cégekig pályázhatnak.

A Vidékfejlesztési Program keretében a következő 7 plusz 2 éves időszakban 4265 milliárd forint uniós és magyar állami támogatás hívható le az agrárium és a vidék fejlesztésére. Az összegből idén és jövőre 1500 milliárd forintra lehet pályázni, ami önmagában is több mint amennyi az előző hétéves ciklus egészében rendelkezésre állt.

 

Mezőgazdaság, pályázat
Úgy állították össze a kiírásokat, hogy az őstermelőtől a nagyvállalatokig mindenki megtalálja a forrást (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az OTP aktív az agrárágazat finanszírozásában

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint az OTP-csoport agrár-hitelállománya mintegy 1000 milliárd forint, amelyből 700 milliárdot külföldön, 300 milliárdot pedig Magyarországon helyeztek ki.

Szólt arról is, hogy a következő hét évben több mint 4000 milliárd forint támogatás érkezik a szektorba és a vidékfejlesztésbe, amit úgy értékelt: „soha nem látott fejlődés várható” az időszakban.

 

Akár négymilliárdos projekt is futhat

Az agrárpolitika paradigmaváltása nyomán immár nemcsak egymilliárd forintos, vagy az alatti értékű, hanem akár 4 milliárdos projekteket is finanszírozni kell – hívta fel a beruházások, fejlesztések méretére a figyelmet Szabó István, az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A szakember arra számít, hogy a következő két-három évben megduplázódhat az eddig kihelyezett hitelállomány, akár 1800-2000 milliárdos finanszírozási igény is jelentkezhet.

 

Mezőgazdaság, pályázat
A következő két-három évben megduplázódhat az eddig kihelyezett hitelállomány (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az OTP a Vidékfejlesztési Program sajátosságaihoz igazította és felgyorsította a hitelezési folyamatát

A pénzintézet a pályázati szakasztól a fejlesztések megvalósításáig átfogó és rugalmas pénzügyi hátteret kínál partnereinek.

A Vidékfejlesztési Program finanszírozásában az elvárt banki fedezettség biztosításában kiemelt szerepe van az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnak (AVHGA). Az elmúlt években a támogatást nyert vállalkozások 38 százalékát segítette agrárgarancia.

A kezelési díj jelentős részét az AM a gazdálkodóktól átvállalja, ezért az AVHGA minden mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházás megvalósulását két évig díjmentesen biztosítja.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc