fbpx

Óriásit zuhan a gázolaj ára, és a benzin is követi

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 14.

Minden adott ahhoz, hogy tovább csökkenjenek a hazai üzemanyagárak – írja a holtankoljak.hu. Ez leginkább a világgazdaság állapotának és a forint erősödésének köszönhető.

traktor tankolás
Ismét jelentős árcsökkenés (fotó: Horizont Média)

Menetel a forint, az árfolyam stabilan tartja magát a 352-353 forintos szinten a dollárral szemben. A portál rámutat: az árfolyam erősödését segíti, hogy az inflációs adatok a várakozások szerint alakultak. Külső okként a legfontosabb árcsökkentő tényező, hogy a Brent típusú olaj ára folyamatosan esik, most 81,64 dollárnál jár. Úgy tűnik, hogy a világgazdaság mégsem teljesít olyan jól, hogy a rendelkezésre álló olaj mennyisége kevés legyen. Így várhatóan az olaj ára is kiegyensúlyozottan tarthatja magát a 80-85 dollár körüli szinten.

Az augusztusi várakozások még arról szóltak, hogy ősszel 88 dollár körül stabilizálódhatnak az olajárak, és csökkenéssel senki nem számolt. Azzal sem, hogy közben az arab térségben is kitör egy háború. Az viszont tény, hogy a bizonytalanság nem tesz jót a világgazdaságnak és a fogyasztásnak.

Mindezek eredőjeként jelentős üzemanyagár-csökkenést fogunk tapasztalni a hazai kutakon, mert a benzin esetében 10 forinttal lesz alacsonyabb a nagykereskedelmi ár, a gázolaj esetében pedig bruttó 20 forint a változás mértéke. Fentieket figyelembe véve az alábbi átlagárakkal találkozhatunk szerdától a kutakon: 

  • 95-ös benzin: 587 Ft/liter,
  • gázolaj: 606 Ft/liter.