fbpx

Ez marni fog: megjelent Európában a rettegett rovarkártevő

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 16.

Már a csípése is összehasonlíthatatlanul kínzóbb, mint az Európában honos rovaré, de a mezőgazdaságnak hatalmas termésveszteséget okoz.

Mindenféle növényt, sőt, állatfajokat is megtámad

… így az ökológiai kár mellett az agráriumban például jelentős gazdasági veszteséget képes okozni a tűzhangya. Az agresszív faj Kínában 2004-ben tűnt fel, és az utóbbi években 12 tartományban pusztít, jelentős terméscsökkenést okozva jelenlétével. Kínában már állami kampányokat kell szervezni annak érdekében, hogy irtani tudják a rendkívül gyorsan szaporodó rovarkártevőt. A Dél-Amerikából származó hangyafaj a legveszélyesebb és legagresszívebb rovarok közé tartozik.

hangya

Amikor emberre támad

… a csípés során mérget fecskendez a bőr alá, ami a vérkeringésbe jutva az ember számára is légzési nehézséget, hányást és szédülést okozhat. Dél-Amerikában „nadrágledobó” hangyának is hívják, miután ez az apró, 2-3 mm-es állat, ha megszúr, lévén fullánkos, olyan, égési fájdalomhoz hasonlítható érzést okoz, hogy az érintettnek valóban meg kell szabadulnia a nadrágjától. Ráadásul nem könnyű lerázni őket a lábról, kézről, ugyanis szájszervével kapaszkodik a bőrbe. A kicsiny, általában 1,5-2 milliméteres dolgozók tízmilliós, vándorló kolóniákat is alkothatnak, amik nemcsak a helyi flórát és faunát tarolják le, de a haszonállatok mellett megtámadják a házi kedvenceket, sőt az embereket is. A fák koronájában tanyázó hangyák néha csapatostul hullanak az ember nyakába, a csípéseik nyomán nagy felületen hetek múlva is alig gyógyuló, gennyező sebek maradnak. A tűzhangya mérge képes megölni a talajon fészkelő madarak fiókáit, a frissen kikelt tengeri teknősöket, sokszor pedig a csípéseik nyomán támadó fertőzés válik végzetessé.

Ha Magyarországra támad

… csak abban bízhatunk, hogy a téli hideget nem fogja átveszélni ez az alapvetően meleg régiókban honos faj. Persze, az utóbbi évek langyos hazai teleit látva, kérdés, mennyire megalapozott ez a bizalom.

Mindenesetre a tűzhangya első ismert populációit Olaszországban Siracuse környékén találták meg, ami nagyon nem jó hír. Az ENSZ múlt héten közzétett jelentése szerint az invazív fajok évente legalább 423 milliárd dollárjába kerülnek a világnak, mivel növény- és állatkihaláshoz vezetnek, veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot és súlyosbítják a környezeti katasztrófákat. A vörös tűzhangya a legveszélyesebb és legagresszívabb rovarok közé tartozik. Minden növényt megtámad, a konkurens rovarokat is kiirtja a környezetéből. Így például a növényvédelem szempontjából is hasznos, más hangyafajtákra is veszélyt jelent. Egyelőre nincs ellene célzott rovarölő készítmény.