fbpx

Az Agritechnica előtt terítette lapjait a német családi cég

Írta: MezőHír-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 04.

Impozáns új gépek és megoldások az AMAZONE palettáján

Heinrich Dreyer 1883. május 1-jén, az Osnabrück melletti Gastében alapította meg a mai AMAZONE cég elődjét, és a vállalat azóta is a család tulajdonában van. Ahogy azt a szeptemberi nemzetközi sajtótájékoztatón láthattuk, az elmúlt években nagyon sok eredményt tudtak felmutatni az innováció terén, szinte minden termékkörben több újdonsággal is jelentkeztek. A bőség zavara miatt nem is olyan egyszerű ilyenkor a legfontosabb témákat kiválasztani, aktuális cikkünkben így három újdonságot mutatunk be részletesen – de érdemes lesz majd társlapjainkat, az Agrárágazatot és a GÉPmaxot is forgatni októberben.

48 m széles Super L3 szórókeret – optimális kijuttatási eredmények elsodródás nélkül – a növényállomány felett pontosan és alacsonyan vezetett szórókeretnek köszönhetően

Super L3 szórókeret – már akár 48 m munkaszélességgel

Maximális munkaszélesség tökéletes szórókerethelyzettel

Az AMAZONE a Super L3 szórókeretet olyan körülményekhez fejlesztette, ahol a legszélsőségesebb igénybevételek mellett is elvárt a szórókeret maximálisan stabil helyzete. A termékpaletta korábban 36–42 m munkaszélességű szórókeretekből állt, ehhez jönnek az új változatok 30, 33, 45 és 48 m szélességben. A 45 és 48 m-es változatokkal egy teljesen új fejlesztésű lengéskompenzáció is bemutatkozik, amely minden 39 méteres munkaszélességnél nagyobb Super L3 szórókeretnél szériafelszereltség.

Nagy munkaszélesség maximális stabilitással, alacsony saját tömeggel

A szórókeret különleges AMAZONE profilszerkezete maximális stabilitást biztosít alacsony saját tömeg mellett. A Super L3 szórókeret belső tagjai acélból készülnek, azonban a minél kisebb össztömeg érdekében a külső tagok anyaga alumínium. A külső tagok előnye az, hogy a szórókeret végén kisebb tömeget kell stabilan vezetni a növényállomány felett. Nagy munkaszélességek esetén különösen fontos a finom szórókeret-vezetés az utolsó tagoknál. A kis saját tömeg melletti maximális stabilitás érdekében a 48 méteres Super L3 szórókeret utolsó előtti tagjainak profilja szénszálas anyagból készül.

Új lengéskompenzáció

A lengéskompenzáció a szórókeret közepén helyezkedik el, és összekapcsolja a paralelogrammaszerkezetet a bal és jobb oldali kinyúlókarral. Az új lengéskompenzáció mindig alapfelszereltségként rendelkezik a ContourControl aktív szórókeret-vezetéssel és a SwingStop lengéscsillapítással. A ContourControl aktív szórókeret-vezetéssel az AMAZONE teljesen automatikus szórókeret-vezetést kínál. Ezáltal permetezés közben a legkisebb célterületeknél is teljesül a legnagyobb precizitás igénye nagy menetsebesség és nagy munkaszélesség mellett is. A ContourControl aktív szórókeret-vezérlés a 39 m-es és szélesebb Super L3 szórókeretekhez való új lengéskompenzációval együtt mindig tartalmazza a Flex-2 keretnyitást. A szórókeret-vezetés alapja a gyors működésű, 6 érzékelős hidraulikus rendszer, amely lehetővé teszi az automatikus oldalszög-beállítást felfelé és lefelé is.

Hogy a szórókeret vízszintes helyzete is igazodjon az olyan követelményekhez, mint például a nagyobb munkaszélesség és a nagyobb haladási sebesség, a 39 méteres és nagyobb Super L3 szórókeretek része a SwingStop plus aktív lengéscsillapító rendszer. A külső hatások, például a talaj egyenetlenségei, a kanyarok, a gyorsítási szakaszok és növekvő munkasebességek miatt a szórókeret – főleg nagyobb munkaszélességeknél – vízszintes irányban rendkívüli terhelésnek van kitéve. Ez a szórókeret szárnyainak lengését okozhatja, amivel kedvezőtlenül befolyásolhatja a permetlé hosszirányú eloszlását a szórókeret külső részén.

Mivel a vízszintes mozgások a szórókeret külső részén lépnek fel fokozottan, ez a hatás nagy szélességű kereteknél felerősödik. Ezeknek a vízszintes irányú lengéseknek a csökkentéséhez a SwingStop plus gyorsulásérzékelőkkel méri a szórókeret szárnyain fellépő gyorsulásokat. A lengéskompenzáció két aktívan dolgozó hidraulikus munkahengere kiegyenlíti ezeket a lengéseket, és gondoskodik a szórókeret nyugodt vízszintes helyzetéről. A SwingStop plus rendszernél a szórókeret két tagjának vezérlése külön történik. A SwingStop plus rendkívül hatékonyan egyenlíti ki a szimmetrikus lengéseket, amelyek például gyorsításnál és lassításnál jelentkeznek. A lengéskompenzáció új kialakítása már a szórókeret két tagjának külön-külön történő vezérlését is lehetővé teszi. A SwingStop plus esetén mindkét tagjához tartozik egy hidraulikus munkahenger, amely aktívan ellensúlyozza a szórókeret tagjánál jelentkező lengéseket. Ezzel a megoldással megbízhatóan csökkennek a szórókeret aszimmetrikus lengései is, amelyek pl. kanyarodás után jelentkeznek.

AmaSwitch vagy AmaSelect fúvókánkénti szakaszolás

A Super L3 szórókeretnél 39 m szélesség felett szériafelszereltség a kézzel választható AmaSwitch fúvókánkénti szakaszolás vagy az AmaSelect elektromos fúvókánkénti szakaszolás (fúvókánkénti LED-világítással), valamint a DUS pro nyomás alatti keringetőrendszer. Igény esetén 25 cm-es fúvókatávolság is kapható mindkét megoldásnál.

Az új Precea-TCC vontatott szemenkénti vetőgép magasra teszi a mércét a pontosság, a teljesítmény és az intuitív kezelhetőség terén

Az új AMAZONE Precea-TCC vontatott szemenkénti vetőgép

Az AMAZONE a Precea 9000-TCC és 12000-TCC típusjelű, 9 és 12 m munkaszélességű vetőgépekkel bővíti kínálatát a szemenkéntivetés-technikában. A kifejezetten a bérvállalkozók és a nagygazdaságok számára kifejlesztett változat kiváló teljesítményű túlnyomásos adagolójával, nagy tartálytérfogatával és innovatív vetőmagszállító rendszerével nyűgözi le a felhasználókat. A rendkívül pontos vetőmag-elhelyezés akár 15 km/h-s munkasebesség mellett is egyöntetű kelést biztosít.

Központi tartályos koncepció

Az új Precea-TCC gépek a kiemelkedő területteljesítmény és az időtakarékos feltöltés érdekében 2000 literes központi vetőmagtartállyal rendelkeznek, amelybe akár két big-bag zsák is betölthető. Az új Central Seed Supply vetőmagszállító rendszernél a vetőmag levegőáramlás segítségével jut el a központi tartályból az adagolóegységekhez, ahol azt minden sorban egy kisebb köztes tartály tárolja ideiglenesen. Amikor ebben a köztes tartályban a szint eléri a maximális értéket, a levegőáramlás és ezzel a további adagolás automatikusan megszakad. Amikor a töltöttségi szint ismét lecsökken, a levegőáramlás automatikusan újraindul, és a vetőmagot a főtartályból az egyes sorokhoz szállítja. A Central Seed Supply rendszer intelligens levegővezetésének köszönhetően az egyes adagolóegységek egymástól függetlenül kapnak vetőmagot anélkül, hogy a rendszer bonyolult érzékelőegységet vagy elektronikus vezérlést igényelne.

Pontos szemenkénti vetés minden sorban

A vetőmag szemenkénti lehelyezéséhez az AMAZONE a precíz, pozitív nyomás elvén működő PreTeC precíziós csoroszlyára támaszkodik. A SmartControl maglesodró-távbeállítással hatékonyan megakadályozható a vetéshiány és a duplavetés. Az elektromosan hajtott vetőtárcsa a haladási sebességtől és a kívánt vetőmagmennyiségtől függő fordulatszámmal forog, és szállítja a kívánt vetőmagot a kijuttatócsatorna irányába. Ezen a ponton az érintkezési nyomás megszakad, és a szem pontosan a vetőbarázdába hullik, ahol a magnyomó kerék megállítja, és végül biztonságosan elhelyezi. A precíz vetőmaglerakásról a magároknyitó gondoskodik. Az egyenletes mélységtartást két támasztógörgő és a nagy, hidraulikusan állítható csoroszlyanyomás biztosítja. A még nagyobb kényelemhez az AMAZONE a SmartForce automatikus csoroszlyanyomás-szabályozást kínálja. Ez biztosítja, hogy a beállított csoroszlyanyomás folyamatosan fennmaradjon, és így a vetőmag mindig egyenletesen kerüljön elhelyezésre, különösen változó talajviszonyok mellett.

Az ElectricDrive elektromos hajtás igazán kényelmessé teszi a kívánt vetőmagmennyiség beállítását az ISOBUS-terminálon keresztül, és a GPS és a szántóföldi zónatérkép segítségével a részterület-specifikus mennyiségszabályozás pontos betartásának alapját képezi. Ezenkívül – különösen nagy munkaszélességeknél – a SectionControl minden sorban aktívan hozzájárul a vetőmag takarékos felhasználásához ék alakú területeknél és fordulóknál egyaránt. Emellett ideális feltételeket teremt a sorközművelő kultivátorral végzett mechanikus gyomirtáshoz.

CurveControl – optimalizált vetőmaglerakás kanyarokban

Az elektromos soronkénti adagolóhajtás lehetővé teszi, hogy a lehelyezési távolság a teljes munkaszélességben állandó maradjon, még kanyarban is. A rendszer egy szögsebesség-érzékelő segítségével meghatározza a görbe belső és külső ívén érvényes haladási sebesség közti különbséget. Az innovatív CurveControl ennek megfelelően állítja be a vetőtárcsák fordulatszámát, hogy a magok távolsága még a kanyarokban is azonos maradjon. Az állandó távolság lehetővé teszi, hogy a növények megfelelő tápanyagellátáshoz jussanak. Ez homogén növényállományt és egyenletes érést eredményez.

Kétkamrás tartály műtrágyához

A műtrágya egyidejű kijuttatásához a Precea-TCC gép egy könnyen hozzáférhető, összesen 6000 literes töltési térfogatú kétkamrás tartállyal van felszerelve. Minden tartálykamrához saját elektromos adagoló tartozik, amely egy elosztófejhez csatlakozik, alapfelszereltségként féloldalas kapcsolást biztosítva. A műtrágya-kijuttatás a FerTeC twin HD műtrágyacsoroszlyával történik. A műtrágya és a vetőmag vetési mélységének különbségét egyszer kell beállítani. Ha a vetési mélységet később megváltoztatjuk, a rendszer automatikusan hozzáigazítja ehhez a műtrágyacsoroszlya mélységét, megtartva az eredeti arányt.

AMAZONE Cobra kettős boronával

Új kettős borona a Cobra sekély kultivátorhoz

6 gerendelyes kialakításával a Cobra sekély kultivátort a rugalmasság jellemzi a tarlóhántás, a köztes növények bedolgozása vagy a magágykészítés szempontjából. A növekvő rezisztencia és a növényvédő szerek használatának csökkenése miatt a mechanikus gyomirtás egyre fontosabbá válik a talajhigiéniaterületén.

Kettős borona A 9-féle AMAZONE dupla vagy szimpla tömörítőhenger mellett a talaj visszatömörítéséhez mostantól egy, a gép mögött elhelyezhető kettős borona is választható. A kettős borona különösen a mechanikus gyomirtásban mutatja meg erősségeit. A kettős borona a talajfelszínen teríti el a lúdtalp alakú kapa által levágott gyomokat vagy a gabona-árvakelést. Ezenkívül a boronafogak rezgése elválasztja a talajt a gyomok és az árvakelés gyökereitől. A borona kifésüli a talajt a gyökerek közül.

A talaj gyökerektől történő elválasztásának és a felszínen történő elterítésének eredményeként a gyomok és az árvakelés a napsugarak hatására elszáradnak. Ezenkívül a kettős borona lehetővé teszi a talajegyengetést és a szalma jobb eloszlását a felszínen. Emellett a kisebb visszatömörítés miatt a talaj tavasszal gyorsabban felmelegedhet és megszáradhat. A kettős borona használata során a gép mélységi megvezetéséről elöl a 4 beépített mankókerék, hátul pedig a TX szállítóváz gondoskodik. Mivel a mankókerekek hidraulikus módon csatlakoznak a futóműhöz, a munkamélység fokozatmentes beállítása még kettős borona használata esetén is elvégezhető menet közben. A futómű által okozott tömörítés fellazításához a szállítókerekek mögött egy-egy kapaszár helyezkedik el.

Fodor Mihály