fbpx

Vegyszermentes megoldások a gyomosodás megelőzésére

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 19.

Az évtizedek óta alkalmazott kémiai gyomirtás egyre nagyobb problémája a gyomok rezisztenciája, sőt, emellett sok esetben a betakarítás után a gyom magja képes a földre hullva csíraképes magként is tovább növelni a talaj gyomkészletét.

A kémiai védelmet egyre szigorúbb előírások szorítják fokozatosan szűkülő hatékonysági korlátok közé. Ez pedig, különösen az intenzív szántóföldi gazdálkodásban, egyre inkább az új, herbicidmentes gyomosodásmegelőzési megoldások bevezetése felé tereli a gazdálkodókat. Szerencsére már az európai kontinensen is egyre több olyan vegyszermentes gyomosodásmegelőző technológia érhető el, amely döntően a gyommagok begyűjtésével, illetve megsemmisítésével próbálja a későbbi gyomállomány sűrűségét csökkenteni, terjedését gátolni.

Zürn Top Cut Collect

Ennek a törekvésnek az egyik széles körben megismert, úttörő képviselője a Zürn Harvesting által kifejlesztett Zürn Top Cut Collect elnevezésű eszköz. A baden-württembergi gyártó és Romain Bouillé francia gazdálkodó-feltaláló közös ötlete egy új mechanikus gyomszabályozási rendszert hívott életre, amely ötletesen ötvözi a főnövényállomány felett a gyomvirágok, gyommagok levágását, gyűjtését. A két éve a SIMA francia szakvásár „Transition Agro Ecologique” különdíjával is elismert eszköz 2017-ben elkészült, legelső változata még nem gyűjtötte össze a levágott gyomvirágokat, és számos gyom magja a földre hullva csíraképes magként tovább növelheti a talaj gyomkészletét. Ez főként a herbicidtoleráns és rezisztens gyomoknál okoz igazi problémát. Ezért a gép szériagyártású verziója már össze is gyűjti a gyomvirágokat, magokat.

Spirál vonalú terelőlapátokkal szerelt motolla továbbítja a levágott gyomnövényrészeket a szalagra (fotó: zuern.de)

A háromféle, 9, 12, 18 méter munkaszélességben elérhető Top Cut Collect önszintező, osztott gerendelyes, dupla késes alternáló kaszaszerkezete felett spirálvonalban három sorban kefelapátokkal szerelt hidraulikusan hajtott motolla tereli a levágásra ítélt növényi részeket a kaszaszerkezet fölé. Vágás után azon átbillentve a levágott részeket a kaszagerendely mögött futó keresztirányú szállító hevederre tolja. A két szalag két oldalról középre, egy hátrafelé szállító hevederre továbbítja az egybegyűjtött gyomrészeket, amelyeket egy közös, 7000 literes tartályban gyűjti össze, amely hátrabillentve üríthető. A hidraulikus hajtású, állítható nyomtávú eszköz a traktor felé támasztott teljesítményigénye mindössze 40 LE, hidraulikus kiszolgálási szükséglete pedig 70–80 l/perc. Rendszeres alkalmazásával jelentősen csökkenthető a gyommagok állománya a talajban, és visszafogható a gyomirtó vegyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulása is.

Az őszi vetésű gabonaállományban két-három héttel a betakarítás előtt ajánlott begyűjteni a gabonánál magasabbra nőtt gyomnövények magvait tartalmazó bugavirágzatot. Az eddig elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy egy munkamenettel a gyommagok 40%-át sikerül az új eszközzel betakarítás előtt eltávolítani. Ha a fűgyomokat generatív növekedésük során levágják, a megmaradó növények kiszáradnak, és nem kapnak új hajtást, így a betakarításnál a magvak már nem kerülnek vissza a talajra, és megszakad a gyomnövény szaporodása, terjedése. Ez az új védekezési megoldás forradalmi lehetőséget kínál az ökológiai gazdaságok számára a mechanikus gyomirtó technológiák eszközrendszerének bővítésére. Különösen hatékonyan alkalmazható olyan ellenálló gyomnövényekkel szemben, mint például a feketefű, a széltippan (Apera), a vadzab. Franciaországban már több mint egy tucat Top Cut Collect dolgozik, ezeken kívül Angliában, Dániában és Szerbiában is üzemel már a gépből.

DHM BioCut

Az osztrák fejlesztésű gép szintén a gyomnövények felső részét távolítja el, de a levágott szárrészek begyűjtését nem végzi el. A DHM BioCut-ot a traktor mellső függesztőművéhez kapcsolva a kettéosztott gerendelyes, dupla késes alternáló vágószerkezet levágja a nem kívánt gyomok és füvek tetejét.

A Top Cut Collect gyűjtőtartálya 7000 literes (fotó: zuern.de)

A kasza a főnövény felett lebegve halad előre, és minden magasabbra nőtt gyom felső részét még az elvirágzás előtt levágja. Hatékony alkalmazásának feltétele, hogy a vágógépet a gyommagvak beérése előtt használják. Így a gyomok nem szórják el magjaikat, az érett gyommagok már nem kerülnek a talajba, és hosszú távon csökken a gyomterhelés. A DHM BioCut-ot 6, 9 vagy 12 m munkaszélességgel kínálja gyártója, szállítási szélessége pedig a hat méteres változatnak is mindössze 2,60 m. A kaszagerendely paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik a hárompont-csatlakozó kerethez. Igény esetén joystickkal állítható be a kasza dőlése és magassága. A rögzítéshez kettős működésű hidraulikus vezérlőszelep vagy egyszeres működésű nyomásmentes visszatérő vezérlőegység szükséges. A kaszaszerkezet hidraulikus hajtása körülbelül 30 l/perc hidraulikus áramlási kapacitást igényel a kiszolgáló erőgéptől.

A DHM BioCut gyomvágó kasza (fotó: deschberger-landtechnik.at)

Seed Terminator és Redekop SCU

Az ausztrál fejlesztésű, Európában a Zürn Harvesting által összeszerelt és forgalmazott Seed Terminator berendezés a kombájn pelyvaterítőjének helyére szerelhető, és begyűjti, illetve megőröli (őrli, töri, zúzza, üti) a tisztítórendszerből származó cséplési melléktermékben található növénymagokat. A magok megsemmisítését két nagy teljesítményű, többlépcsős, aerodinamikus wolfram-karbiddal bevont kalapácsmaró végzi el 2, illetve 3 kosár segítségével. A berendezés maró részét egy 9,5 kg húzóerejű mágnest tartalmazó egység előzi meg, amely a kombájnból kikerülő idegen fém alkatrészdarabokat gyűjti össze, hogy ne tegyenek kárt a marórendszerben.

A Seed Terminatorban a magok megsemmisítését két nagy teljesítményű, többlépcsős, aerodinamikus, wolfram-karbiddal bevont kalapácsmaró végzi el (fotó: zuern.de)

A feltalálója, Dr. Nick Berry mezőgazdasági termelő és mérnök, éveket töltött a gép fejlesztésével, illetve tesztelésével. A szerkezet egyszerűen csatlakoztatható az európai piacon is elérhető gabonakombájnokhoz. A betakarítógéppel szemben támasztott teljesítmény igénye 40–70 LE között változik. A 2250–3000 ford./perc fordulatszámon dolgozó kalapácsos rendszer a magvak 99%-át teszi csíraképtelenné. A kanadai Redekop Manufacturing egy hasonló szisztémán alapuló kombájnkiegészítőt kínál az SCU berendezéssel. A gyártó szerint a gyommag-megsemmisítő a jelenleg elérhető kombájnok betakarítási melléktermékeket feldolgozó hajtás-, illetve kijelzőrendszerébe teljesen integrálható, optimalizált kialakítása egyszerű, biztonságos alkalmazást, minimális teljesítményigényt és alacsony üzemeltetési költséget garantál. A gyommagok aprítását végző rotorok kései megfordíthatók, így hosszú élettartamúak. A gyártó közleménye szerint az SCU-rendszer a gyommagok akár 98%-át egyetlen menetben semmisíti meg.

A Seed Terminator a jól ismert kombájnmárkák bármelyik modelljére felszerelhető

Amennyiben ez a néhány európai piacon is széles körben elérhető újfajta védekezési rendszer egyre szélesebb publicitást nyer, és bővebb felhasználói réteg is megismeri hatékonyságukat, úgy a gyomosodás ellen évtizedek óta alkalmazott védekezési metodikát jelentősen megváltoztathatják.

A kanadai Redekop SCU hasonló elven működik, mint ausztrál konkurense (fotó: redekopmfg.com)

Farkas Imre