fbpx

Riolittufa – talajjavítás természetesen

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 24.

A klasszikus építőipari alapanyag gyártása mellett a Colas Északkő Kft. üzemeltet egy különleges kőzettípust kitermelő bányaüzemet is Bodrogkeresztúrban.

 

Ez a kőzet a riolittufa, melynek kiváló talajjavító hatását már évtizedek óta kutatják, és remek eredmények érhetők el vele. A 12 kutatóintézettel és több üzemmel együttműködve végzett kísérleti eredmények alapján a riolittufa 1993-ban a Földművelésügyi Minisztériumtól engedélyt kapott: üveg- és fóliasátori hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő- és faiskolákhoz, továbbá termesztőközegekhez történő alkalmazásra.

 

Megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatást biztosít

 

Az eddigi ömlesztett termékeken kívül a kertbarátok, kertészetek is könnyedén megvásárolhatják majd a termékeket, mivel hamarosan országszerte is elérhetővé válnak a zsákos kiszerelések. A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának stabilizálására.

Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, nyomelemellátását javítja. A talajjavításon túl eredményesen alkalmazható állattartási hulladék kezelésére, szerves trágya kezelésére, víztisztításra, komposztáláshoz, alomanyagként a padozatra terítve, kertépítésre, valamint baktériumtrágyák hordozóanyagaként.

Magas kálium-, magnézium-, kalcium-, cink- és vastartalma miatt produktív hatása van a vegetációra, így 5-10 százalékos hozamnövekedés érhető el. A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatást biztosít. Egyszerűen kijuttatható akár kézi erővel a nehezen hozzáférhető területeken és közvetlenül ültetőgödörbe. 25-30 cm-es mélységig történő bedolgozása ajánlott.

 

SZERZŐ: DR. TAMÁS ANDRÁS • COLAS ÉSZAKKŐ KFT.