fbpx

Ellentétes irányba mozdulnak az üzemanyagárak október végén

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 26.

Az aktuális bejelentés szerint pénteken változnak az üzemanyagárak: a gázolaj literenkénti bruttó ára 3 forinttal csökken, a 95-ös benzin tarifája azonban emelkedik 5 forinttal.

Október utolsó péntekén a benzinkutakon várhatóan változni fognak az árak: a benzin ára 5 forinttal emelkedhet majd, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni. Ezt figyelembe véve az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak október végén: 95-ös benzin: 608 Ft/liter; gázolaj: 647 Ft/liter – olvashatjuk a kutak tarifáit követő, népszerű portálon.

Mezőgazdasági munkagép a töltőállomáson
Kedvező irányba változik a dízel ára, az agrárvállalkozóknak ez még kedvezhet az őszi munka végén (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni

A nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 97 forint, gázolajnál ugyanez az érték 87 forint.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 603 Ft/liter*;
  • gázolaj – 652 Ft/liter*.

Utoljára a hónap közepén változtak az üzemanyagárak, akkor is csökkent a nagykereskedelmi tarifa, melyet többnyire érvényesítettek a kiskereskedelemben a forgalmazók.

Havi rendszerességgel megvizsgálják az üzemanyagárak alakulását

A korábbi megállapodásnak megfelelően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit – tudtuk meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tájékoztatójából.

Nagy Márton a Kormány képviseletében kiemelte, hogy szem előtt tartva a szankciós infláció év végéig egy számjegyűre történő leszorítását, a kormány az üzemanyagárak moderálására törekszik. Ezt versenyképességi kérdésnek is minősítette, hiszen az üzemanyagárak többek közt a szállítási költségeken keresztül már rövidtávon is beépülnek az árakba.

A gazdaságfejlesztési miniszter kedvezőnek ítélte az az elmúlt egy hónap változásainak eredményét, ugyanis a hazai üzemanyagárak versenyképesebbé váltak, hiszen a korábban tapasztalt átlagosan 660 forintos benzin és 681 forintos gázolaj árhoz képest jelenleg átlagosan a benzin ára 603 forintra, míg a gázolaj ára 650 forintra mérséklődött, ezzel összességben 57 forinttal lett olcsóbb a benzin és 31 forinttal a gázolaj ára.

A felek megállapították, hogy a magyar üzemanyag-ellátási rendszer a szomszédos háborús helyzet ellenére is stabil és biztonságos, az üzemanyagárak pedig versenyképesek a régióban.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.

Forrás: holtankoljak