fbpx

Ultrasekély tarlóhántás precízen? Ez a Horsch-gépek titka!

Írta: MezőHír-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 14. -Hirdetés

A terményárak határairól nem igazán tudni, hol vannak, mert nem nagyon keresik. Ezzel ellentétben egyre többet hallunk az egészségesebb életmódról. Ha szétnézünk, akkor a regeneratív termesztés útjára inkább a kisebb termelők léptek rá, akik lehet, hogy könnyebben tudnak váltani. (Vagy lehet, hogy a legtöbben saját maguk által termelt élelmiszert fogyasztanak?) Természetesen néhány nagyobb termelőgazdasággal is találkozni, de még sajnos ők vannak kevesebben. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a mulcsos technológia előnyeit nem kell bizonygatni. És a talajmegújító mezőgazdaság felé ezen át vezet az út.

Lehetetlen vállalkozás?
A Joker így oldja meg a problémát!

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik, még akkor is, ha olyan aszály van, mint az elmúlt évben. A mulcsos talajművelésben el kell végezni a tarlóhántást, és minél közelebb vagyunk a kombájnhoz, annál jobb a talajművelés minősége. Ez azt jelenti, hogy sekélyen, ill. ultrasekélyen műveljük a talajfelszínt. A tarlóhántással elvágjuk a kapillaritást, megszüntetjük a kipárolgást, és a kihullott magokat a földdel keverjük. Megadjuk a lehetőséget annak, hogy a nedvesség hatására majd a kihullott magvak kikeljenek. Minél nagyobb az árvakelés intenzitása, annál kisebb lesz a következő kultúrnövényben a „gyomnyomás”.

A Joker rövidtárcsa egyaránt alkalmas az ultrasekély és sekély talajművelésre. Mikor tudunk ultrasekély művelésről beszélni? Természetesen a talajfelszín olyan egyenletes kell hogy legyen, hogy 2-3 cm mély tarlóhántást el lehessen végezni. Közel lehetetlen feltétel. Azonban minél jobban odafigyelünk a talajainkra, annál inkább le lehet győzni ezt a kihívást! A Joker kétféleképpen tud ultrasekélyen dolgozni. A rövidtárcsa elejére felszerelt késhenger segítségével a késhengerre helyezünk nagy nyomást. Ezáltal aprítja a szármaradványt, és sekélyen a talajba vág, s a tárcsalapok nagyon sekélyen, alig „érintőlegesen” dolgoznak a talajban. A másik lehetőség, amikor a csipkés tárcsaleveleket lecseréljük a CoverCrush tárcsalevelekre. Ezek a tárcsalevelek a nagy felfekvő felületükön keresztül csak sekélyen tudnak a talajba hatolni. Ez a fajta felszerelés akkor is előnyös, ha a gépkezelő túl mélyen műveli a talajt, és mi nem szeretnénk.

Joker RT késhenger-kombináció
Joker RT késhenger-kombináció

Ugyanis ezekkel a tárcsalevelekkel egyáltalán nem lehet mélyen dolgozni, ezenfelül nagyon intenzíven aprítanak, így vetés előtt magágykészítésre is nagyon alkalmasak. A késhenger- és rövidtárcsa-kombináció drágább, de több lehetőség is benne rejlik. Az ultrasekély talajművelés mellett nagyon könnyű az átállás egy mélyebb művelésre, amennyiben a talajfelszín még nem alkalmas a2-3 cm mély művelésre. A rövidtárcsa hidraulikus, fokozatmentes mélységállítása lehetővé teszi, hogy a fülkéből ki sem kell szállni, és így is lehet a mélységet állítani. A késhengert pedig bármikor ki lehet emelni, és nélküle vagy csak magában a késhengerrel lehet dolgozni.

Egy takarónövény téli terminálásakor a Joker–késhenger-kombinációból csak a késhengert használjuk. Az őszi alapműveléssel egy menetben elvetett takarónövény terminálásakor a takarónövényt nem kell a földbe keverni. Azt a felszínen hagyjuk az erózió csökkentése és a kora tavaszi kipárolgás meggátolása érdekében. A Joker tárcsái erőteljes gumibakokon keresztül csatlakoznak a vázhoz, így bármilyen körülmény között megtartják a beállított szöget. A mélységtartás a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik. A vonórúd úszóban csatlakozik a géphez, így a traktor billegését nem viszi át a rövidtárcsára. Ugyanez a helyzet a futóművel is, ami a SoftRide csillapítórendszerrel van ellátva!

Az optimális lezáróhenger

Lezáróhengerből nagyon sokfélével találkozunk, a különböző talajszerkezetekhez való legjobb alkalmazkodás érdekében. Optimális az lenne, ha pl. a kötött talajokon a szárazságban a dupla SD hengert használnánk. Amikor pedig nagyon nedves a talaj, de még akkor is kell dolgozni, akkor egy nyitott hengert, amilyen pl. a RingFlex. Laza talajokon a dupla RingFlex nyújtja az egyik legjobb munkát, ugyanis a széles, nagy átmérőjű laprugók könnyebben átgördülnek a laza talajon, és azáltal, hogy a henger nyitott, könnyebben elhagyják a laza földet. Emellett a felszínt egyengetik, és a kevert föld-szalma elegyet egyenletesen terítik.

Az egészséges élelmiszer az egészséges talajokkal kezdődik. Ezenfelül viszont, aki komolyan gondolja, az még csemetéket is ültet a parcellái köré!

Szász Zoltán +36-30/743-0302

Horsch