fbpx

Kukorica a szabad ég alatt – Mit adjak el gyorsan?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 17.

Október közepén még a fele sincs levágva a kukoricának: részint lábon, részint a gépszínből kifolyva várja, hogy fedél alá kerülhessen. Szorít a hely- és a pénzhiány. Nincs ez így jól. Mit adjunk el gyorsan?

Hogy marad így egészséges?

Október közepén még a fele sincs levágva a kukoricatábláknak, pedig a gazdaságok igencsak igyekeztek koraibb érésű, szárítást nem igénylő hibrideket vetni, és szerettek volna az esők előtt behordani mindent. Mégis a kukorica több mint fele vagy lábon, vagy egy gépszínből kicsordulva várja, hogy egy kis búza vagy napraforgó kikerüljön a gazdaság tárolóiból, és helyett kapjon valahol a tavaszi értékesítésig. Addig is hullik rá az eső, jönnek a madarak és a rágcsálók, gyűlik körülötte a sár… Pedig milyen szép szárazon és egészségesen sikerült idén begyűjteni!

kukorica tárolas
Sajnos, a kisebb átlagokat hozó Békés vármegyében is ez a jellemző látvány: kukorica a szabad ég alatt (fotó: Horizont Média)

Mennyiség és ár

Egy hónapja még 8-9, sőt, 10-11 tonnás hozamokat várt a legtöbb üzem, kivéve a Dél-Alföld keleti részét. (Lásd körképünket: Utolsó remény: kukoricavárakozások a betakarítás előtt.) Végül ebben a kultúrában is elmaradt a rekordtermés. 750 ezer hektárról hordjuk be idén a kukoricát. Mivel a betakarítás végén jönnek a nagyhozamú, kései hibridek, az össztermés a Mezőhír megítélése szerint felkúszhat 5,7 millió tonnára.Vagyisnagyjából 7,6 tonna körül várható az országos termésátlag, mindenképpen elmarad a jónak számító 8 tonnától. Ezt két tényezővel magyarázzák a szakemberek: egyrészt a tavalyi nagy aszály még a talaj mikroélővilágát is megtizedelte, másrészt az árak elszabadulása miatt kevesebb volt a kiadott műtrágya, lombtrágya.

A termés mindenesetre bőven fedezi a belföldi igényeket. Más kérdés a termény ára. A párizsi tőzsde alapján itthon 65 ezer forintnak kellene lennie a novemberi szállítású tengerinek. Keleti határunkra azonban 48-50 ezer forintnak megfelelő áron érkezik egy tonna ukrán szemes, így a hazai felvásárlói ajánlatok ezt veszik figyelembe, amikor a termelőknek 55 ezer forintot kínálnak. Így a termelés végeredménye7-8 tonnás átlaggal is veszteséges.

Napraforgó: rekordközeli termés

Napraforgót már csak elvétve látunk a táblákon, a hektáronkénti termésátlag majdnem eléri a 3 tonnát. Ez nagyon jó eredménynek számít, és sok gazdaságban sikerült költséghatékonyan elérni. A linolsavas kaszatokért az ukrán kereskedők 114 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek a határon, így itthon is leginkább 120 ezer forintos felvásárlási ajánlatok érkeznek a gazdálkodókhoz. Az országos átlagtermést figyelembe véve plusznulla körüli eredménynél jár a legtöbb gazdaság.

Mit adjak el gyorsan?

A kínálati csúcs lecsengésével – nagyjából két hónap múlva – a kukorica értéke legfeljebb 60 ezer forintig, a linolsavas kaszaté 130 ezer forintig emelkedhet. A közepes minőségű búza ára most 55-60 ezer forint körül jár, a jó minőség a 65-70 ezer forint között értékesül. Tavaszra különösen az utóbbinak nagy értéke lesz, 80 ezer forinttal lehet kalkulálni tonnánként. Ennek figyelembevételével tervezze az értékesítéseket.