fbpx

Késhetnek a támogatások? Frissítéssel!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 16.

Kezdődik a közvetlen támogatások kifizetése – jelentette be a szaktárca. A gazdák már tűkön ülve várják az életmentő forrásokat. Eközben egyre többen aggódnak amiatt, hogy az idei számtalan helyszíni ellenőrzés és hibajavítás mekkora csúszást okozhatott a hivatali gépezetben.

gabonatárolás
Hely- és pénzszűke: csak a kukoricahalom és az adósság nő (fotó: Horizont Média)

Az árfolyam miatt eleve kevesebb

A nyári aratású növények mennyiségben, minőségben és árukban is nagy csalódást okoztak a termelőknek, de az őszi betakarításúakban még sokáig bízni lehetett. Most úgy fest, hogy a kukorica rekordtermése is elmarad. Ez azt jelenti, hogy sok gazdaság számára 2023 már a második veszteséges év lesz. Csak az átlagon felül teljesítő és/vagy az átlagos átvételi árnál magasabb összegért értékesítő üzemek zárják némi nyereséggel az évet. Így mindenki tűkön ülve várja az idei őszi támogatásokat.

Tavaly szeptember 30-án az euró középárfolyama 421,41 forint volt, míg idén, sajnos, éppen egy forinterősödési hullám végét kaptuk el ezen a támogatásfizetés szempontjából kulcsfontosságú napon: csak 380,55 forintot kellett adni egy euróért. Így helyből 10 százalékkal kevesebb forintot kapunk idén az uniós kasszából érkező átalánytámogatásokért.

Összegszerűen ennyi

Hektáronként számolva az alaptámogatás előlege (70%-a) 37.900 forint. A kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása az első 10 hektárra 22.400 forint, 10 és 150 ezer hektár között 12.300 forint előleget jelent. A termeléshez kötött, célzott ágazati támogatásra jogosultak közül a tejhasznú tehén-, a hízottbika- és az anyajuh-tartás, az extenzív- és intenzív gyümölcskertészet számíthat előlegre. Az agroökológiai programban csak jövőre várhatók kifizetések. A lista a fiatalok megemelt támogatását sem tartalmazza.

támogatási előleg
Forrás: kap.mnvh.eu

Távellenőrzés, hibajavítás

A következő probléma a kifizetések csúszása lehet. Mint arról szeptemberben már írtunk, az idei évtől megszűnt az előzetes ellenőrzés intézménye és az őszi adategyeztetők kiküldése. Ehelyett távellenőrzésre tért át Kincstár, és ennek eredményéről Területi Monitoring Rendszer (TMR-) végzéseket küldött ki. Csakhogy a tapasztalatok alapján a műholdak gyakran nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítették.

„A műholdas hibák miatt idén rengeteg volt a helyszíni ellenőrzés. Sok gazdaságvezető azt sem tudja, hogy kint jártak nála, talán csak most szembesül vele, hogy az ellenőr szerint hibásan jelölt vagy termelt valamit, és emiatt késik a kifizetés” – vélekedik egy 1200 hektáros, Borsod vármegyei gazdaság vezetője, aki bár jól sakkozott idén a bevételekkel, mégis nagyon várja a terület- és állatalapon járó kifizetéseket.

Karácsony előtt minden magára valamit adó gazdaságban ajándékot osztanak a dolgozóknak, sokan 13. havi fizetést is adnak. Enélkül viharosan romlik a munkaerő motiváltsága, a fiatalabbak gyorsan tovább is állnak. Az ünnepek előtt nem lehet azzal előállni, hogy sem a bevételek, sem a támogatások nem a megszokott módon jöttek…

Nem hivatalos, de minden rendben

A MezőHír ezért az Államkincstárnál érdeklődött, mennyire jogos a gazdatársadalom aggodalma a csúszást illetően. „A korábbi, 5 százalékos kiválasztási aránynál most sokkal nagyobb számú helyszíni ellenőrzésre került sor a hibajelzések miatt. Szeptemberben még nem láttuk a munka végét. Aztán felpörgettük a tempót, és időben a végére értünk a hivatali teendőknek. Azt ígérhetem, hogy időben meg fognak érkezni az idei támogatási előlegek” – biztat egy hivatali munkatárs. Hivatalos állásfoglalás azonban egy hét alatt sem érkezett a megkeresésünkre. Így csak a szakminiszter javaslatát továbbíthatjuk a kedves Olvasónak: probléma esetén igényeljen kamattámogatott Agrár Széchenyi Kártya Max+ hitelt.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után megérkezett a hivatalos válasz az Államkincstártól.

Mekkora időbeli csúszás keletkezett a munkában az előző évekhez mérten?

Annak ellenére, hogy idén kellett alkalmazni a TMR-t először a támogatások ellenőrzésében, összességében érdemi késedelem nem jelentkezett a kérelemkezelési folyamatban, így az előlegfizetés időben megkezdődhet. Az egyes kérelmek szintjén a gazdálkodók azzal tudják segíteni a folyamat ütemes végrehajtását, hogy ha a TMR-értesítést kapnak, akkor valamilyen formában mindenképp reagálnak rá (kérelem módosítással, kép beküldéssel), mert ennek hiányában más eszközökkel (pl. helyszíni ellenőrzéssel) kell meggyőződjünk a terepei tényállásról, amely hosszabbíthatja a kérelemkezelési folyamatot.

Akadályozhatja-e ez az október közepi támogatáskifizetést? Ha igen, mennyire és milyen területi arányban?

Nem, az előlegek kifizetése szokás szerint október közepén megkezdődik. Az előlegfizetési időszak a területalapú támogatások (BISS) kifizetésével indul, október 16-án a Magyar Államkincstár 54,4 milliárd forint támogatási összeget folyósít 74.000 gazdálkodó részére.