fbpx

Bezuhant a kukorica, óriásit ugrott az ukrán szója és repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 22.

Az ukrán gazdaságok ősszel kevés kalászost vetettek, és tavasszal is tartottak a nagy tápanyagigényű kukoricától. Így végül mindkét betakarítási időszakban az olajnövények termelésében születtek hatalmas rekordok. Míg a repce és a szója területe inkább ukrán, addig a napraforgóé inkább orosz fennhatóság alatt van az országban.

kukoricaaratás
Jobb átlagot hoztak, mint mi (fotó: Horizont Média)

A tavaszi árpát leginkább Ukrajna észak-keleti részén termesztik, a szemeskukoricát többnyire a középső részén, a napraforgótermelés az ország keleti és délkeleti régióiban jelentős., míg a szóját és repcét elsősorban a nyugati országrészben termelik. A növények fejlődését a július és az augusztus hónap időjárása negatívan befolyásolta: az előbbi csapadékos volt, az utóbbiban a hőség dominált. A nagy esők július 6-9. között érkeztek, éppen az aratás kezdőidőpontjában, így a gazdaságok megcsúsztak a munkával. A kalászos szemek minősége ennek megfelelően épp olyan gyenge lett, akárcsak hazánkban, vagy Oroszországban, a mennyiségekre viszont nem lehet panasz. Az őszi betakarítású növényekben az érés gyors volt, és a vízleadás is zökkenőmentesen zajlott szeptemberben.

Felhívjuk a figyelmet a lenti országtérképre. Eszerint az elemzők az oroszok kezében lévő területekkel is úgy számolnak, mintha ukrán fennhatóság alatt lennének. Valójában a tavaszi árpa és a napraforgó termőterületének java kiesett a kezükből.

ukrán kukoricatermés
Forrás: JRC MARS Bulletin

Az ötéves átlaghoz mérten mindegyik árunövénynek nőtt az átlaghozama, leginkább a kukoricának (+19%), ami átlépte a 8 tonnát. Ugyanakkor ez a kultúra 26 százalékos területvesztéstszenvedett el a tavalyi évhez mérten, így a 32-33 millió tonnára becsült össztermés 22 százalékkal lehet kevesebb, mint 2022-ben volt. Szintén a területzsugorodással magyarázható, hogy őszi árpából is 24 százalékos az elmaradás, búzából pedig 12 százalékos. Bő 28 millió tonnára tehető az aratás végeredménye.

ukrán termés
Ukrán termés (forrás: JRC MARS Bulletin)

Olajnövények nyerő pozícióban

Ugyanakkor hatalmas területi növekedés figyelhető meg szójából és repcéből.A teljes repcetermés emiatt csaknem megduplázódott (+87%) tavalyhoz mérten, szójából pedig 37 százalékkal került több a magtárakba. Ez közel 5,5 millió tonna repcemagot és 4,8 millió tonna szójababot jelent. Mindkettő hatalmas rekordnak számít. A napraforgó teljes mennyisége (16,6 millió tonna) csak picit jobb a tavalyitól, de ezt területcsökkenés mellett, a jobb termésátlagokkal érte el.

A folyamatokat már januárban jól lehetett látni: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák. Az ukrán fennhatóság zsugorodása miatt egyéb cikkeinket is érdemes átnézni. Ez például közelebb vihet a valós adatokhoz: Gyönyörűek a repcetáblák, mégis kisebb lesz az ukrán export.