fbpx

Jelentős megtakarítással is vethetünk repcét

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 05.

Az idén egy újfajta technológia alkalmazásával néhány termelő 75 cm-es sortávolságra vetette a repcéjét. A módszer nemcsak környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, de gazdaságilag is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Sávpermetezéssel jelentős költségcsökkentés is elérhető

A repce vetésénél általánosan elterjedt gyakorlat sok esetben a dupla gabona-sortávolság. Azoknál a gazdaságoknál, ahol cukorrépa-termesztéssel is foglalkoznak, ott esetenként még az 50 cm-es sortávolsággal is szoktak próbálkozni, de az ennél nagyobb távolság nem jellemző. Most viszont egy újfajta technológia kezdi megvetni a lábát hazánkban is.

Általában 380-400 ezer körüli tőszámmal vetik a gazdák a repcét, ezzel szemben az új technológiával hektáronként 270 ezer csíra szántóföldre juttatása is elegendő. A vetéssel egy menetben, kizárólag a repce sorába viszont tápanyagot is ki kell helyezni. „Javasolt egyfelől egy komplex nitrogén-foszfor-kálium-tartalmú műtrágya, másfelől pedig egy folyadék, egy 30% nitrogént tartalmazó oldat kijuttatása sávpermetezéssel” – hangsúlyozta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója, aki hozzátette: ezzel a technológiával jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk.

A vállalat azonban a jövőben is igyekszik megtartani a repcetermesztésben ma ismert, valamint elfogadott innovatív és intenzív termesztéstechnológiai elemeket. Ennek köszönhetően már 2-4 leveles korban javasolják a Vitafer Macro P nevű termék használatát, azonban csak a kultúra sorában alkalmazva, közvetlenül a növényre, sávpermetezéssel kijuttatva, mindaddig, amíg tavasszal nem záródik a repce sora. Várhatóan ez április végén, május elején következik be. Onnantól kezdődően viszont már itt is a teljes felület kezelése válik szükségessé.

75 cm-es sortávolsággal elvetett repce (fotó: KRPR.hu)

A repceállomány záródásáig tehát minden növényvédelmi műveletet, így a lombtrágyák kijuttatását is sávpermetezéssel végzik, csupán egy kb. 15–20 cm-es sávot kezelve. Ez egyrészt ökológiai szempontból is ideális, mert kevésbé terheli a környezetet, másrészt kb. 60%-os megtakarítást is jelent a hagyományos technológiához képest (egy hektár repce sávpermetezésekor csak 4000 m2felületre juttatunk ki növényvédő szert).

Repcetermesztés, másképp (fotó: KRPR.hu)

Jelentős változásra van esély a repce mennyiségében

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az idén mennyien vetettek ezzel az innovatív módszerrel, azonban az a vetőmagkeresletből látszik, hogy összességében jelentős visszaesés várható a repce mennyiségét illetően. „Jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest akár 20-30%-os csökkenés is elképzelhető” – mutatott rá a tendencia következményeire dr. Gerda Anikó. A Vitafer termékek olyan több tápelemből álló szuszpenziós lombtrágyák, amelyek gyorsan, maradéktalanul felszívódnak és hasznosulnak a növényi szövetekben. Az őszi káposztarepce mellett más szántóföldi kultúrákban, valamint zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztésben is speciálisan alkalmazható készítményeket forgalmazó Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadással is segíti vásárlóit, hogy partnereik hatékonyan, eredményesen használják a lombtrágyákat.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁNDOR ILDIKÓ