fbpx

Nem tesz jót az orosz jelenlét a búza piacán

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 03.

…már ha lehet hinni az ottani statisztikáknak.

A kevesebb is elég sok

Az orosz búzaexport valószínűleg rekord ütemet ér el a következő hónapokban, ami komoly árnyomást gyakorol a világpiacra. A Moszkvai Agrárgazdasági Kutatóközpont (SovEcon) legalábbis ezt feltételezi, és jelenleg 21,3 millió tonnára becsüli a 2023 első félévi vonatkozó mennyiséget.

búza gabona
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Ez 10,4 millió tonnával, 95%-kal több, mint az előző év azonos időszakában – adta tovább a hírt a Fendt hírszolgálata. Az orosz szakértők előrejelzésüket elsősorban saját országuk gazdaságainak magas búzakészletével indokolják. Ez a Roszstat statisztikai hivatal legfrissebb becslése szerint 2023. január 1-jén 22,1 millió tonnát tett ki, ami 42%-kal magasabb az ötéves átlagnál. Ennek fő oka a 2022-es rekord búzatermés volt, amely az intézet szerint 37 százalékkal, 104,4 millió tonnával haladta meg az előző évi szintet. Ráadásul A statisztikusok ugyanis nem vették figyelembe a kis- és nem mezőgazdasági üzemek készleteit. A kutatóközpont szerint az orosz búzaexport viszonylag alacsony, 22,7 millió tonnára becsülhető a 2022/23-as szezon első felében (a négyéves átlag 23,3 millió t).

A gazdák nem örülnek

Az elmaradás mögött a mesterségesen magas árfolyamon tartott rubelt, a magas fuvardíjakat és az orosz exportadókat említik. Az elmúlt két hónapban azonban a rubel erősen leértékelődött a dollárral szemben. így az orosz búza versenyképessége ismét megnőtt. A gazdák szempontjából pesszimista SovEcon ár-előrejelzésnek megfelelően hónapok óta technikailag csökkenő tendenciát mutatnak a határidős búza árai a párizsi határidős tőzsdén.

(Forrás: Fendt/News)