fbpx

Járványállók a NAK-szolgáltatások, kivéve a felnőttképzést

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 14.

Egyedül a felnőttképzés szenvedte meg a Covid miatti korlátozásokat, de a vizsgák és tanúsítványok hiányát számos területen „vis maiorként” kezelte a szakmai vezetés.

 

felnottkepzes
Felnőttképzés (forrás: uni-eszterhazy.hu)

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020-ban továbbfejlesztette agrárszakmai szolgáltatásait, amelyek megfizethető árszinten nyújtanak megbízható megoldásokat még a kisgazdálkodói körhöz tartozó tagok számára is – áll a NAK oldalán. Tavaly több ezer tag igényelt a NAK-on keresztül laborvizsgálatot, valamint tápanyag-gazdálkodási terv készítését. 2020-ban összesen 26 500 db talaj- és levélminta érkezett a szerződéses laborokhoz, és a NAK falugazdászai 5280 parcellára vonatkozó tápanyag-gazdálkodási tervet készíttettek.

A MOL-NAK üzemanyagkártyákkal a gazdák 20 millió liter üzemanyagot vásároltak kedvezményesen privát és gazdálkodás célra, ezzel mintegy 200 millió forint megtakarítást realizáltak. A biztosításközvetítő falugazdászok száma is nőtt 2020-ban, ezzel javult a szolgáltatás elérhetősége. Így már több, mint kétezer gazdálkodó (kb. 52 ezer hektár) számára vált elérhetővé az egyedi igényekre szabott biztosítás, a kockázatkezelés magasabb szintje. A NAK tagdíjba épülő szolgáltatásaként a mezőgazdasági duális szakképzésben résztvevő tanulók felelősségbiztosítását is a NAK kínálja. Az öt agrárszakképzési centrum 43 tagintézménye és közel 350 gyakorlati képző hely (gazdaság) összesen kb. négyezer tanulójának gyakorlati szakképzése is biztosítva volt.

A Covid korlátozó intézkedései a felnőttképzésre voltak jelentős hatással. November 11-től ezek átmenetileg ismét szünetelnek. Ennek ellenére a 80 órás képzések területén 2020-ban 59 tanfolyam indult, melyek végén 1931 tanúsítványt adtak ki. NAK felnőttképzési csapata az aktuális szabályozásokat folyamatosan követve igyekszik bővíteni kínálatát. A NAK szakmai szolgáltatásiról a falugazdászokat is érdemes megkérdezni.