fbpx

Idén az ár és a hatékonyság mindennapos kérdés marad

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 10. -Hirdetés

Azt, hogy a nagyhatalmak megpróbálják egymást kicsinálni, és az iparukat tönkre tenni, sajnos a végén a kisemberek fogják a legjobban a bőrükön érezni. Káoszt kell teremteni, mert így sok mindent el lehet érni, a káoszban bármi lehetséges, és annak még az ellentéte is… A tetejébe ott van még a klímaváltozás: extrém időjárásra kell felkészülni.

Ma már jobban beválik a kevesebb forgatás!

A klímaváltozás természetes folyamat, annyi a gond, hogy most mi éljük meg, és az elmúlt néhány évben egy kicsit felgyorsult. A jégkorszakok és a felmelegedések váltakoznak. Most éppen felmelegszünk! Az ebből bekövetkező aszály vagy sok csapadék negatív hatásait a helyes vagy annak hitt talajműveléssel lehet valamelyest csökkenteni. Úgy látszik, hogy a mulcsos talajművelés, ill. a NoTill eredményesebb tud lenni az extremitásokkal szemben, mint a már több évtizede jól bevált forgatásos talajművelés.

Az ipari mezőgazdaság nagy mennyiségű inputanyag nélkül nem működik. Egy-két évnyi műtrágyázást ki lehet bekkelni, és ezt különböző szerekkel helyettesíteni, amelyek a talajban levő tápanyagokat mobilizálják. Ám hosszú távon ez nem működik. Előbb-utóbb el fog jönni ez az idő, de addig van még különböző számítások szerint durván 100 év. Jelenleg a műtrágya ára pénzkérdés. Az, hogy most hiány van, politikai döntés. A természetben még mindent fellelni!

Hatékonyság-megoldások a műtrágya kihelyezésénél

Amikor a kultúrnövénnyel tervezünk, akkor elvárunk egy bizonyos mennyiségű termést, bevételt, és ehhez állítjuk be a költségoldalt is. Az inputanyagok drasztikus drágulása azt kell magával hozza, hogy jobban odafigyelünk arra, hogy mit, mekkora dózisban, hova adagolunk.

Pronto 6 DC PPF és MiniDrill – vetőmag – műtrágya – mikrogranulátum vagy vetőmag

A Horsch vetőgépek és talajművelő gépek alkalmasak a műtrágya kihelyezésére. A depó műtrágyázás már nagyon rég bizonyított. A műtrágyát nagy koncentrációban helyezzük a talajba, így a növények könnyebben megtalálják, és különböző esetekben több ideig is felvehető állapotban maradnak. Talajműveléssel az alapműtrágyázást a kultivátor kapái mögött helyezzük a művelési mélység aljára vagy sekélyre. A vetőgépeknél a műtrágya-kijuttatásra kétféle mód létezik. A PPF, amikor a vetőmag és a műtrágya jól meghatározott távolságra van egymástól. A másik a G&F, amikor a vetőmag és a műtrágya egymás mellett, a vetőbarázdában helyezkedik el. A Pronto vetőgépeknél a rövid tárcsa után a gumikerekes henger előtt találjuk a műtrágyacsoroszlyákat. Minden műtrágyázott sáv után két vetőcsoroszlya jön.

A Sprinter vetőgépnél a műtrágya és a vetőmag számára egy Duett csoroszlya áll rendelkezésre, azonban a műtrágya a vetési sík alá kerül. Ezt a részt egy ferdén futó talp tömöríti, és erre két sávban kerül a vetőmag. A G&F műtrágyázás esetében nagyon oda kell figyelni a mennyiségekre, és hogy milyen műtrágyát milyen talajnedvesség mellett juttatunk ki. A vetőmag mellett közvetlenül a vetőbarázdába kijuttatott műtrágya a nem megfelelő dózisban megégetheti a csíranövényt. Nagy szárazságban még nedvességet vonz el a környezetéből, így a csírázást is gátolja.

A vetéssel egyben történő műtrágyázás logisztikai kérdés is. A kevésbé jól megoldott logisztika és a nem megfelelő helyre kijuttatott műtrágya a vetésterület-teljesítmény rovására mehet. Ezért ebben az esetben érdemes elgondolkodni, hogy mit csinálunk!

A precíz kijuttatás viszont pont ott hat, ahol kell, és így spórolhatunk is úgy, hogy nem lesz terméskiesés! A gyökér alatti műtrágyázás előnye, hogy a növény óriási gyökértömeget tud fejleszteni, ami a későbbi tápanyagfelvétel szempontjából jelentős előnyt eredményez. A Focus vetőgépnél a vetéssel együtt a mélyműtrágyázást is el tudjuk végezni. A műtrágya a kapák mögött kerül a talajba, akár 25 cm mélyre vagy sekélyre, illetve fele-fele arányban.

A PPF műtrágyázás hatására óriási a gyökértömeg

A jó irány

A jövőben az extrém időjárásokra fel kell készülni. A felszínen a takarás a kipárolgást gátolja, a jól átlazított talaj pedig a nagy mennyiségű csapadékot levezeti a mélyebb rétegekbe. Továbbá a szalmaborítás meggátolja az elfolyást. Emellett meggyőződésem, hogy ha mindenki a parcellái köré minden évben egy csemetét ültetne, akkor el tudnánk indulni egy jó irányba.

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302

Horsch