fbpx

Szúrós az ága, nagyon savanyú, de rendkívül egészséges!

Írta: Kristóf Imre - 2023 október 09.

Hazánkban őshonos, érdemes termeszteni, mert rendkívül egészséges a gyümölcse. Cserjéje nagyon szúrós, a bogyók nehezen leszedhetőek, ezért szüretkor vesszőstől vágják le, majd fagyasztva csépelik ki a bogyókat. Így termelik a homoktövist Schultz-Marinka Editék a Töviskertem biogazdaságukban.

Metszéssel szüretelnek

A homoktövisszüret jellemzően ágvágóval, metszőollóval történik. Először levágjuk a terméssel berakódott vesszőket, majd igyekszünk minél több zöld részt is levágni róla, hogy ezt ne szállítsuk be a fagyasztóházba – mutatta be a szüret munkaműveleteit Schultz-Marinka Edit tenyőszigeti biogazdaságukban. Ezzel a módszerrel a homoktövis kétévente terem. A most mellmagasságban lemetszett cserjék jövőre hajtásokat fognak csak hozni, és a következő évben lesz rajtuk ismét bogyó.

Homoktövis betakarítása metszéssel
Homoktövis betakarítása metszéssel

Vízigényes, öntözni kell

Családi összefogással 2011-ben telepítették ezt az ültetvényt, négy hektáron termesztenek homoktövist. Az Askola fajtát választották, mert ez egy C-vitaminban nagyon gazdag, és Magyarországon jól termeszthető fajta. Savanyú de a többivel szemben nincs keserű mellékíze, ezért nagyon jó termékek készíthetők belőle. – A nevéből adódóan azt gondolják sokan, hogy ez egy szárazságtűrő növény, de nem, ezért a kezdetektől öntözünk. A homoktövis őshonos Magyarországon, természetes élőhelye folyópartok, patakpartok környéke. A Szolnok-Tenyősziget megfelelő terület erre, mert a Tisza szabályozása előtt a folyó medre volt itt.

Bogyókkal berakódott, termő homoktöviság
Bogyókkal berakódott, termő homoktöviság

Bio a jó

– A kezdetektől bióban gondolkodtunk. A nagymamámtól örököltem meg ezt a kis földet. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott a családunk, de én kertészmérnökként szerettem volna valami kertészeti kultúrát. Ez a 4 hektáros terület távol a műúttól, erdővel, fasorral szegélyezve adta magát a bióra. Már az első szüret óta tanúsított bio ültetvényünk van. A Töviskertem családi gazdaság formájában működik. A férjem, az édesapám és a tesóm is aktívan részt vesznek a munkálatokban. Édesapám, aki idén már 81 éves, napi szinten aktívan ténykedik az ültetvényben és most is ő irányítja a szüretet – teszi hozzá Edit.

Rakoncába teszik…

Fagyasztásra váró homoktövissel megrakott rakoncák
Fagyasztásra váró homoktövissel megrakott rakoncák

A bogyókkal berakódott, tövises, szúrós ágakat – a fölösleges zöld részek levágása után – hűtőházi rakoncába vagy kalodába teszik, majd a fagyasztóházba szállítják. Amikor jól átfagytak a bogyók, akkor tudják csak lecsépelni róla a szemeket. A toklászólás és tisztítás műveletei után kapunk tiszta, fagyasztott bogyókat, amiket feldolgoznak. 10 év alatt jutottak el arra a szintre, hogy most már a teljes termésmennyiséget feldolgozzák, és kész termékeiket értékesítik.

Miért fogyasszuk?

– A homoktövis bogyó nagyon savanyú. Minden rendezvényen, piacon azt kérdezik a vásárlók, hogy mire jó? A homoktövis egy nagyon értékes bogyósgyümölcs, 250 féle biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz, különféle ásványi anyagokat, vitaminokat, mikroelemeket és értékes olajokat. A gyümölcs teljes egészében felhasználható, a magja és a héja is értékes, ezeket mind feldolgozzuk. Almával vegyítve gyümölcslevet, önmagában és más gyümölcsökkel befőtteket, lekvárt, szörpöt, velőt, szárítmányt és magolajat is készítünk belőle. Tapasztalataink szerint napi szinten érdemes homoktövist fogyasztani. Nagyon jó állóképesség-javító, rendkívül jól vitalizál, regeneráló hatása is van. Mi családilag mindannyian szívesen fogyasztjuk. Velőt, szörpöt, ivólevet napi egy pohárral minden nap fogyasztunk.