fbpx

A génmegőrzés stratégiai kérdés

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 17.

Több mint 140 millió forint keretösszegű támogatási felhívás jelent meg a mezőgazdasági kultúrnövények génmegőrzése érdekében. Nemcsak az állami intézmények keretei között őrzött, hanem a civil szféra kezelésében lévő géngyűjtemények is fontosak – hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára.

Szántóföldi növény, gabona
A szántóföldi kultúrák mellett a gyógy-, aroma-, dísznövények génmegőrzése is támogatott (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A génmegőrzés stratégiai kérdés is

A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi és leggazdagabb mezőgazdasági kultúráját őrzi. Az ország sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai, a termesztésben eltöltött hosszú idő, és az ezzel együtt járó szelekció következtében kultúrnövényeink hihetetlen értéket jelentő gazdagsága alakult ki – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára kiemelte, mikor bejelentette a megjelenő pályázatot.

A növénygenetikai erőforrásaink felkutatása, megőrzése, fenntartása stratégiailag fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági kérdés, hiszen ez által tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat, és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét.

Cél: a hazai növények genetikai anyagainak megőrzése

A most pályázható támogatás fő célja a mezőgazdasági és kertészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése.

A pályázatra államháztartáson kívüli jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek (gazdasági társaságok, alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények, civil szervezetek) vagy természetes személyek (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) jelentkezését várják, akik/amelyek tulajdonában levő génkészletek nem minősülnek nemesítői munkagyűjteménynek.

Kalászos
Az ország sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai teszik értékessé növényeinket (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Közüzemi díjak, tárgyieszköz-beszerzés

Pályázni gyógy-, illóolaj és aromanövény, dísznövény, gyümölcstermő növények, szőlő, zöldségnövények, valamint szántóföldi növények génbanki gyűjteményével lehet.

A pályázat keretében elszámolhatóak közüzemi díjak (pl. villany, gáz, vízdíj), a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen szolgáltatások és tárgyieszköz-beszerzések, üzemanyagköltség (erő- és munkagépek üzemanyagköltsége), valamint dologi kiadások (pl.: irodaköltség, műtrágya, növényvédő szer).

A pályázatokat 2022. március 16-ig lehet benyújtani.

A pályázati felhívás és további információk a kormányzati portálon érhetők el.

A témával már korábban is foglalkoztunk: régi, magyar növényfajták találhatók és rendelhetők a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ erre a célra kialakított webfelületén, melyek biztos GMO-mentesek.

Forrás: AM közlemény
Összeállította: Barna Ferenc