fbpx

Indul az új, kedvezményes hitel nettó 5% kamattal

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 04.

A KAVOSZ legújabb kedvezményes hitellehetőségével június végéig élhetnek a mezőgazdasági vállalkozások. A kereskedelmi bankok már kínálják a hitelterméket.

Ha a terményeladás nem volt sikeres, akkor a műtrágya vásárlására is kevés a saját forrás (fotó: Horizont Média)

Az új Agrár Széchenyi Kártya verzió a gazdálkodás inputanyagainak megvásárlásban és a terményfelvásárlásban is segíthet.

5% plusz egyéb díjak

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ a „normál” ASZK-hoz képest lényegesen magasabb mértékű kamattámogatással bír, nettó 5% körüli a vállalkozások által fizetendő kamatszint. A hitel keretében 500 ezertől akár 100 millió forint összeg is igényelhető. Fiatal mezőgazdasági termelő esetén maximum 25 millió forint adható. A futamidő 1, 2 vagy 3 év. A hitel visszafizetése a szerződés lejáratának napján egyösszegben esedékes.

A hitelkeret megnyitásakor a bírálati díjat és a kezességi díj állami támogatáson felüli részét meg kell fizetni. A bírálati díj minden induló költséget tartalmaz, egyéb díj nincs. A hitel futamideje alatt a ténylegesen kihasznált kölcsönösszeg után naptári negyedévente kamattámogatással csökkentett ügyleti kamat, illetve kezelési költség megfizetése esedékes. Agrár Széchenyi Kártya MAX+ esetén rendelkezésre tartási jutalék nem kerül felszámításra. A hitel valamennyi költségét és díját részletesen az Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzat 7. számú melléklete tartalmazza.

Kik és hogyan igényelhetik?

Azok a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások igényelhetik, amelyek rendelkeznek legalább egy (25 millió forint feletti igénylés felett két) lezárt, teljes naptári évre vonatkozó működési múlttal.

A hitel fő biztosítéka az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása (ezt a hitelszerződés megkötését követően a finanszírozó bank igényli, a vállalkozásnak ennek kapcsán nincs külön teendője). Kötelező biztosíték továbbá nagykorú magánszemély(ek) készfizető kezességvállalása. Tárgyi biztosíték 25-50 millió forint között opcionális, 50 millió forint feletti hitelösszeg esetén egyéb fedezet (pl. ingatlan, ingóság) bevonása is szükséges.

A hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség.