fbpx

A Pöttinger tovább növekszik: az árbevétel 641 millió euróra nőtt

Írta: Fodor Mihály - 2023 szeptember 24.

A 2022/2023-as pénzügyi évben (mérlegfordulónap július 31.) az osztrák családi vállalkozás tovább folytatta növekedési pályáját. Az előző évhez képest további 26,8 százalékos növekedéssel a mezőgazdasági gépgyártó 641 millió eurós forgalmat könyvelhetett el. Ez a siker elsősorban a vállalat egész területén dolgozó 2166 alkalmazott elkötelezettségének köszönhető. A grieskircheni (AT) székhelyű vállalat gépeit és szolgáltatásait továbbra is sikeresen használják világszerte. Ezt igazolja a 90 százalékos, tartósan magas exporthányad.

Pöttinger

A legjobb munkaeredmények számítanak

A szántóföldi és gyepgazdálkodáshoz használt gépek, valamint a digitális megoldások fejlesztése mindig egyértelműen az ügyfelek igényeit tartja szem előtt. A legjobb talaj és a legjobb takarmány – ezt ígéri a mezőgazdasági gépgyártó a termékeivel kapcsolatban, az alpesi gazdaságok kis munkagépeitől a professzionális üzemek nagy teljesítményű berendezéseiig. Ezért a Pöttinger évtizedek óta a világ vitathatatlanul elsőszámú cége a rakodókocsik terén, és az univerzális vetőgépek és a zöldsor gépei tekintetében is a nemzetközi piac erős szereplője.

A szántóföldi növénytermesztés innovatív berendezései jelentik a folyamatos növekedés egyik fő hajtóerejét. A talajművelő gépek, a vetőgép-technológia és az új növényápolási gépcsalád forgalma szépen emelkedik: ez az ágazat a teljes gépeladás több mint egyharmadát teszi ki, és továbbra is a terveknek megfelelően növekszik.

A zöldsor gépei továbbra is a gépeladások legnagyobb hányadát adták. A rakodókocsik új fejlesztései a nagy kapacitású JUMBO 7000 és 8000 szállítókocsikkal és a kisebb méretű BOSS rendfelszedő kocsikkal, valamint a kaszák legújabb fejlesztéseivel és az új MERGENTO rendképzőkkel rendkívüli mértékben hozzájárultak ehhez.

A pótalkatrészek és kopóalkatrészek gyors szállítása és raktáron tartása a hosszú távú rendelkezésre állás érdekében – ez a mezőgazdaságban fontos tényező. A Pöttinger eredeti pótalkatrész-üzlete is kétszámjegyű forgalomnövekedéssel bővült.

Impress
A Pöttinger egyik zázslóshajója: IMPRESS körbálázó

Együttesen erős teljesítmény

Az árbevételnek az előző évi 506 millió euróról 641 millió euróra történő örömteli növekedése csak a rendkívül motivált és elkötelezett munkatársaknak köszönhető. A Pöttinger munkatársai felelősséget vállalva, vállalkozói szellemben és célorientáltan dolgoznak együtt a világ mezőgazdasági gépkereskedőivel és a beszállító cégek partnereivel.

A világszerte működő 17 értékesítési leányvállalatnál és a hat európai gyártóüzemben (3 Ausztriában, Németországban, Csehországban, Olaszországban és Németországban) 39 különböző országból mintegy 2170 ember dolgozott az elmúlt pénzügyi évben. Az előző évben 36 országból mintegy 2000 alkalmazottat foglalkoztattak.

Gyökerek Ausztriában – otthon az egész világon

A cég egy több mint 150 évvel ezelőtt Grieskirchenben (AT) alapított kis műhelyből a mezőgazdasági technológia nemzetközi szereplőjévé vált. A zöldsorra összpontosító Pöttinger mindig is hű maradt az osztrák gazdák igényeihez. A mezőgazdaság a hazai piacon az elmúlt 2022/2023-as pénzügyi évben a forgalom szolid 10 százalékát tette ki. A piaci részesedést tekintve Ausztria továbbra is a dobogó legfelső fokán áll, mint a legnagyobb forgalmú ország.

A legnagyobb egyedi piacként Németország vezeti a listát, amelyet Franciaország követ. A forgalom – esetenként jelentős – növekedése szinte minden kiszolgált régióban, Európában, Amerikában és Ázsiában is megfigyelhető volt.  

A hatékonyság és a fenntarthatóság a legfontosabb

Az elmúlt években a nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező vállalat jelentős beruházásokat hajtott végre a termelési kapacitások bővítésére és a folyamatok optimalizálására. A Pöttinger a szántóföldi növénytermesztés specialistájaként betöltött pozíciójának további erősítése érdekében az utóbbi időben számos innovatív és intelligens gépet fejlesztett ki ebben az ágazatban. Ez különösen a vállalat bernburgi (DE) vetőgép-technológiai üzemébe és a vodnanyi (CZ) talajművelő gépek kompetenciaközpontjába történő beruházást jelentette. Az ügyfelek igényeinek és a gazdálkodási módszerek fejlődésének logikus következményeként a növényápolási technológiák új termékcsaládjának bevezetése volt a megfelelő lépés: Az alsó-ausztriai Stoitzendorfban található üzem 2021 óta az egyik olyan Pöttinger telephely, ahol innovatív, a jövőre összpontosító mezőgazdasági technológiát gyártanak. Az üzem 2022 őszén végrehajtott bővítése tovább fokozta az elkötelezettséget a növényápolás e fenntartható, helyspecifikus formája iránt.

A modern szántóföldi növénytermesztés másik, a jövőbe mutató iránya a 2022 novemberében az észak-olaszországi San Vito al Tagliamentóban található MaterMacc Spa. felvásárlása. Ezzel a precíziós vetőgépek új sorozatával bővül a termékpaletta. 

Gyorsan halad a Grieskirchen melletti St. Georgenben található új bálázó- és rendképzőüzem bővítése. 2023 áprilisában hivatalosan is megnyitják a második fázist az új porfestő- és festősorral.

A legjobb munkaeredmények elérése érdekében a gépeket folyamatos ellenőrzésnek és kiterjedt teszteknek vetik alá. A Pöttinger nagy hangsúlyt fektet erre, és a közelmúltban beruházott a tesztközpont bővítésébe. Az új TIZ 3 (Technológiai és Innovációs Központ) ad otthont a prototípusgyártásnak, a helyszíni tesztekhez szükséges próbapadoknak, valamint a mérési és vizsgálati technológiának.

A hosszú élettartam és a terepen való megbízhatóság szintén hozzájárul a termékek fenntarthatóságához. A Pöttinger munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek erre, és ez tükröződik abban, hogy a gyártási és értékesítési telephelyek építése, bővítése és megszerzése során nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, az erőforrások és a környezet megóvására. A vállalat mindent megtesz az ESG (Environment – Social – Corporate) irányelvek teljes körű betartása érdekében.

Mindenkinek szüksége van a mezőgazdaságra

A vállalat sikere mindig szorosan összefügg a mezőgazdaság pozitív kilátásaival és a gazdaságok hajlandóságával az új berendezésekbe való beruházásra. A Mindenkinek szüksége van a mezőgazdaságra szlogen évtizedek óta szerves részét képezi a Pöttinger üzenetének. Ez a mezőgazdaság és a mezőgazdaságban dolgozók megbecsülését fejezi ki. Végül is ők azok, akik megbízhatóan biztosítják számunkra a kiváló minőségű élelmiszereket. Amivel a mezőgazdasági gépgyártó hozzájárul, az a gépek legújabb fejlesztései, amelyek lehetővé teszik a fenntartható és költséghatékony működést, ugyanakkor megkönnyítik a munkát.

Erős stratégia a sikerhez

„Az elmúlt pénzügyi év során jól tudtunk megfelelni a nemzetközi piacok igényeinek, és ez tükröződik a kellemes értékesítési eredményekben. A kereslet kiszámíthatatlan ingadozásainak és az ellátási lánc kihívásainak kezeléséhez szükséges készségeinket fokozottan alkalmaztuk. Egész csapatunk rendkívüli elkötelezettségével, innovatív mezőgazdasági gépeinkkel, a digitális alkalmazások jövőbe mutató fejlesztéseivel és a vállalati stratégiánk következetes követésével és megvalósításával sikerült elérnünk ezt az újabb növekedési hullámot” – mondta elégedetten Gregor Dietachmayr, az igazgatótanács elnöke.

A vállalat azonban most nem pihenhet a babérjain, hiszen Dietachmayr szerint: „A következő évben a legtöbb piacon alacsonyabb keresletre számítunk. Ennek jelei már hónapok óta nyilvánvalóak. Ennek ellenére még mindig van elegendő lehetőség a további fejlődésre és a növekedési pálya folytatására. Elegendő termelési kapacitással, erős csapattal, továbbfejlesztett folyamatokkal, optimalizált forgalmazással és a piacok igényeihez folyamatosan igazodó termékválasztékkal támogatva jól tudunk reagálni a közelgő piaci ingadozásokra, és jól felkészültünk a jövőbeli kihívásokra.” – mondta.