fbpx

Nyílt napot tartott a Kuhn Kecskeméten

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 12.

A kecskeméti cégközpont és a mellette lévő szántóterület ideális helyszínt biztosított az I. KUHN Nyílt Nap megrendezésére. A rendezvény fókuszában alapvetően a legfontosabb munkagépek gyakorlati bemutatója állt, de állógép-bemutató és a precíziós gazdálkodással kapcsolatos prezentáció, valamint kerekasztal-beszélgetés is színesítette a programot. Cikkünkben a bemutatott gépek rövid ismertetésére vállalkozunk.

FC 9330 RA + FC 3125 kaszakombináció

Szársértős pillangókasza-kombináció, szalagos rendképzővel. A FAST-FIT biztosítású kaszapengék elvégzik a vágást, majd a fém verőujjaknak köszönhetően a takarmánynövény szára megfelelő mértékben összeroppan, ezáltal megnyitva a növényi rostokat, aminek köszönhetően elérjük a kívánt száradási minőséget. A szársértést követően, közvetlenül a hidraulikus hajtású konvejorszalagra érkezik a takarmány, és változtatható módon rend is képezhető. A csökkentett műveletnek köszönhetően kímélve takarítható be a növényünk. A szalagos rendképzés eredményeként szennyeződésektől mentes, magas minőségű takarmányt kapunk. A teljes munkaműveletet a gépkezelő a kabinból üzemeltetheti ISOBUS-kompatibilis terminálon és joystickon keresztül.

A MERGE MAXX 950 szalagos rendképző

7,5–9,5 méter között állítható munkaszélességben gyűjti össze, szedi fel és kíméletesen továbbítja az elérni kívánt rendbe a takarmányt. A rendképzés szabadon változtatható a konvejor forgási irányának módosításával. Így elérhető a középre, egyik oldalra, másik oldalra, a két szélére vagy a középre és az egyik oldalra történő rendképzés is. A rendfelszedő magassága csúszótalpak beállításával lehetséges, amire szalmához külön műanyag betét, illetve görgő érhető el. Az 5 sorban elhelyezett bedobóujjak rendleszorítóval és rendterelővel kombinálva optimális anyagáramlást biztosítanak a konvejorszalagra. A gép tiszta, kő- és földmentes takarmányt produkál, amely magas minőséget és beltartalmat jelent, ami a tejhozamban is mérhető.

VB 3160 OC bálázó

A bálázók specialistájaként a KUHN több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a fejlesztés és gyártás területén. A VB 3160 OptiCut változókamrás szeletelős hengeres bálázó minden körülmény között tökéletesen formázott, egyenletes bálákat állít elő a legnagyobb bálasűrűség mellett.

A bálázó kapcsolható 14 késes szeletelőrendszere kiváló vágásminőséget garantál, melyet kiegészítve az Integral Rotor technológiával biztosítja az egyenletes, nagy teljesítményű terménytovábbítást.

A KUHN PROGRESSIVE DENSITY rendszernek köszönhetően a külső réteg erősen tömörített, a szalmabálák jobban ellenállnak a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, míg a csomagolt bálák megtartják alakjukat, így könnyebben kezelhetők és tárolhatók.

MULTI-LEADER 7 ET

A MULTI-LEADER 7 ET féligfüggesztett váltvaforgató ekét a maximális munkateljesítmény érdekében fejlesztették ki. A KUHN Triplex kormánylemezek és ekevasak ellenállóbbak, mivel extra vastagságúak. A hosszabb élettartam érdekében a kopó részek vastagabbak az átlagosnál. Az ekevas-kialakítás garantálja a kormánylemez védelmét. A gépek sok opcióval rendelkeznek, ezért jól illeszkednek minden gazdasághoz, traktorhoz, talajtípushoz. A Leader sorozat 6–9 ekefejjel érhető el. Felszereltségként válaszható tárcsás csoroszlya, előhántó, beforgató lemez, barázdaszélesítő. Kialakítását tekintve réselt és teli kormánylemezzel és hidraulikus fogásszélesség-állítással is elérhető az eke.

tárcsa
A KUHN OPTIMER rövidtárcsák a gazdasági mérettől függetlenül alapgéppé válhatnak

OPTIMER + 6003 tárcsa

A KUHN OPTIMER rövidtárcsák a gazdasági mérettől függetlenül alapgéppé válhatnak, akár középmély (5–15 cm), sekély (6–10 cm) vagy akár ultrasekély (3–5 cm) munkamélységgel dolgozunk. 3–12 méteres munkaszélességű kínálatból választhatnak a gazdák. Az L változatú gépek – 510 mm tárcsaátmérővel – az alacsony és csökkentett energiaigényű munkavégzés eszközei, míg az XL sorozat 620 mm-es átmérője mélyebb művelést és emellett nagyobb aprítást és bekeverést biztosít. A váz alatt és a tárcsalapok között a nagy átömlési keresztmetszet gyorsabb haladást tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti az eltömődés lehetőségét, így biztosított a maximális területteljesítmény. Az L sorozat elülső simítóval, az XL verzió késes hengerrel is rendelhető, utóbbi esetben támogatva a szármaradványok aprítását.

vetőgép
A KUHN ESPRO pneumatikus gabonavető gép a gyár mulcsvető gépe

ESPRO 6000 R gabonavető gép

A KUHN ESPRO pneumatikus gabonavető gép a gyár mulcsvető gépe. A bemutatott vetőgép 6 m-es munkaszélességgel rendelkezik, a teljes gépcsaládban elérhető 3, 4, 6 és 8 méteres munkaszélességben is. A 4 és 6 m-es munkaszélességben osztott tartályos változata is van a gépnek, amely műtrágya kijuttatását teszi lehetővé, a vetéssel egy menetben. Az osztott tartályos RC típusok sajátossága, hogy a kijuttatást tudjuk a 15 cm sortávú magárkokba vagy a 30 cm sortávú műtrágyacsoroszlyákra is irányítani. A gép opcionálisan további 2 különböző adagolóegységgel bővíthető, ami lehetőséget biztosít starter műtrágya vagy további mag kivetésére, illetve egy hátsó egységgel a talajfertőtlenítő, rovarölő kiadagolása is megoldható. A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba.

PREMIA 4000 gabonavetőgép + HR 4004 D forgóborona

2,5 m-től 4 m-es munkaszélességig érhetők el a gépek, fél méteres lépésekben, sortávolság tekintetében pedig 12,5 és15 cm-es változatok választhatók. A Premia vetőgép egyedülálló megoldást nyújt a gazdák részére a Helica vetőegységgel, melynek több előnyös tulajdonsága közül kiemelhető a széles intervallumban változtatható kapacitás, mely lehetővé teszi mindenféle átszerelés nélkül, fokozatmentesen az 1,5 kg/ha-tól egészen a 400 kg/ha-ig terjedő vetést. A gondosan kialakított magtartálynak köszönhetően nincs szükség további kiegészítők megvásárlására, hogy a gép maradéktalanul kivesse a tartály tartalmát gabona, illetve aprómag esetében is. A vetőgép opcionálisan másodlagos magvetőegységgel is kiegészíthető. A bemutatott vetőgép egy HR forgóboronával kapcsolt gépként is használható. Az aktív talajművelő gépek is széles választékban elérhetőek 1,2 m munkaszélességtől egészen 8 méterig. Fix és csukható kivitelben is gyárt forgóboronákat a KUHN. A megfelelő visszatömörítés érdekében eltérő hengerkialakítás szerepel a kínálatban. A forgóboronák esetében kényelmi megoldás a gyors késcsere. A duplex hajtómű gyors áttételváltoztatást biztosít. Fontos a DURAKUHN kések szerepe, amelyek a nagy kopásállóságú bevonatnak köszönhetően megnövelt élettartamot biztosítanak.

LEXIS 3000 permetező

A gépek alapfelszereltségben magas szekciószámmal érhetőek el (5-6-7), de igény szerint fúvókánként GPS-alapon is szakaszolhatóak. 3000 literes tartály, 18–28 méteres keretszélesség, acél vagy alumínium szórókeret, többfajta nyomkövető rendszer fémjelzi. A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba. Kompakt felépítésű, az alacsony súlypont-kialakításának köszönhetően bármilyen terepviszony között biztonságosan üzemeltethető. A tartály és a munkazóna kialakítása, a multifunkciós szelepek és a vegyszerbekeverő tartály elhelyezése is könnyebbé teszi a gép kezelését.

Fodor Mihály