fbpx

A KRONE RP1550 – egy nagygazda ajánlásával

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

“Májusi eső aranyat ér” – ez eddig örök igazság volt a mezőgazdaságban. Az idei év eseményei után azonban talán erre a kijelentésre is egy kicsit másképp gondolunk majd a jövőben. Az árvizek és belvizek mezőgazdaságra gyakorolt hatását a cikk írásakor azonban még nem lehet pontosan megítélni: biztosan lesznek olyan gazdák, akiknél továbbra is igaz marad a fenti kijelentés, s ahol az esős, nedves májusi idő kedvezően hat a vegetációra, de az már most is látható, hogy sok terület válik átmenetileg használhatatlanná.

 

A Lakto Kft. telephelyén, Dabason szintén a kármentésen serénykednek. Bár a lucernát már vágni kellene, de a víz miatt még nem lehet a területre menni. A telephelyen a gazda, Kővágó Róbert vezet körbe, és ismerteti a gazdálkodásuk főbb jellemzőit. Az 1000 ha legelőre és az ugyanekkora szántóterületre alapozó gazdaság fő tevékenységét a 600 tejelő tehén és a szaporulata adja. A tenyészetek havonkénti istállóátlag szerinti rangsorán rendszerint az első tízben benne vannak, áprilisban a negyedikek voltak. Nagyon büszkék a Hódmezővásárhelyen – tenyészetek versenye kategóriában – elért 4. helyezésükre, de az eredményeket még akár hosszabban is sorolhatnánk.

A gépparkhoz közeledve azonnal megpillantjuk azt a gépet, amely miatt ebbe a gazdaságba ellátogattunk: a KRONE RP1550 hengeres bálázót, amely az elmúlt szezonban került a telepre, tehát még viszonylag újnak tekinthető. Mivel a KRONE mellett egy más gyártmányú, régebbi bálázó is látható, kézenfekvő a kérdés, miszerint az új gép vásárlásánál miért a KRONE márka mellett döntöttek. Válaszként erre Kővágó Róbert elmondja, hogy elsősorban a gép működési elve volt az, ami meggyőzte őket. A korábban használt bálázókkal ugyanis nem minden körülmény közt lehetett dolgozni. A rúdlánc-elevátoros megoldásnál azonban ilyen probléma nincs; bármilyen anyagba bármikor be tudnak menni. Most már tehát nappal is tudnak bálázni, és nem kell este, illetve hajnalban végezni ezt a munkát. Így jobb a gépkezelői kapacitás kihasználtsága, s a kezelők is jobban örülnek ezeknek a lehetőségeknek. Persze az sem mellékes, hogy a takarmány minősége is tökéletes, és a tavalyi apró, törekes szalmával sem volt probléma bálázáskor. A gép egyelőre nem dolgozik túl sokat: tavaly 2000 bálát készített, ebből 1600 volt szalma- és 400 széna-, de a kedvező tapasztalatok alapján ezt a mennyiséget mindenképp növelni szeretnék.

A bálázóval kapcsolatban a gazdálkodó azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy az eszköz teljesítményigénye érezhetően kisebb, mint a korábbi bálázóké; most ezt egy 95 LE-s traktorral húzzák, s a tapasztalataik nagyon kedvezőek. A 4 mázsa körüli tömegű bálákban a takarmány minősége jó, miközben kötözőanyagként hálót használnak. Bár a gép a zsineges kötözésre is alkalmas, de ezt egyáltalán nem használják, a háló ugyanis sokkal gyorsabb és jobban is véd, a bálaháló szépen fedi a bála palástját. Pontosan úgy, ahogy annak lennie kell.

„- Jó választás volt a bálázó megvásárlása, így legközelebb sem döntünk másképp – mondja a házigazda, majd hozzáteszi, hogy: – A termelőtársaknak is bátran merem ezt az eszközt ajánlani”.

A 2009-es értékesítési adatok alapján a KRONE RoundPack bálázócsalád hazánkban az egyik legkeresettebb körbálázó volt, de mellette az igen kedvező árfekvésű KR130-as típus továbbra is elérhető. Újdonság, hogy a VALKON Kft. – mint a hazai KRONE-importőr – kínálatában a gyár legújabb típusa, a Comprima is megjelent, amely már most igen nagy népszerűségnek örvend a gazdálkodók körében. A KRONE-termékekkel kapcsolatos további információkért keresse a VALKON Kft. munkatársait!

DP