fbpx

Bálázzon és csomagoljon a legjobbal!

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 29.

Ma már sajnos be kell ismernünk, hogy valami megváltozott az időjárásban. Bár az tény, hogy időjárásunk eddig sem volt kiszámítható, de az elmúlt években egyre jobban eltolódott a szélsőségek irányába.

A megváltozott klimatikus tényezők kedvezőtlen hatása, az ezekhez való alkalmazkodás befolyásolja a gazdálkodás sikerességét. A hosszú évek óta alkalmazott tapasztalatok, technológiák ma már nem minden esetben garantálják a termesztett kultúrák eredményességét.

A szálastakarmány-betakarítás optimális időtartama egyre jobban leszűkül, így előtérbe helyeződik a megbízható, üzembiztos, nagy teljesítményű munkagépek használata. A takarmány szempontjából fontos a minőség, hiszen csak jó minőségű takarmányforrásra alapozva lehet az állattenyésztésben hozamokat elérni. Az elmúlt évek csapadékos tavaszai beigazolták, hogy érdemes elgondolkodni alternatív szálastakarmány-betakarításon, például a bálacsomagoláson, amelyet a meglévő szálastakarmány-betakarító munkagépparkra lehet alapozni. Az ily módon előállított takarmány természetesen költségesebb eljárás során jön létre, azonban megfontolandó, hogy mi a drágább; veszni hagyni vagy silány minőségben bebálázni az akár többször megázott szénának szánt anyagot, vagy optimális időben betakarítani egy, a szénánál jóval magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező takarmányt.

A McHale név ma már jól ismert a magyar felhasználók körében. Az ír nemzetiségű vállalkozás szálastakarmány-betakarító gépek gyártására specializálódott, melyek méltán helytállnak a világ bármely részén, amit a hazai, olykor-olykor extrém helyzetek is alátámasztanak. A Szolnokon készülő McHale bálázók két alaptípusa az F-5000 sorozatú fixkamrás és a V-6 sorozatú változókamrás körbálázók. A gépek magas alapfelszereltsége biztosítja mindazt, ami az üzembiztos, nagyteljesítményű bálázáshoz elengedhetetlen. Ezek közül csak néhányat megemlítve ilyen pl. a 2,1 m munkaszélességű rendfelszedő, eltömődésgátló (medveölő), aprítókések, automatikus láncolajzás, kenhető csapágyazás, hálókötözés, robusztus, masszív kialakítás. Ezek a bálázók egyaránt alkalmasak száraz (széna, szalma) és nedves (szenázs) takarmány bálázására. A gépek zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen a gyors és biztos szerviz és alkatrészellátás. Erre ad biztosítékot a hazai gyártóbázis. Ha további részletek is érdeklik, látogassa meg honlapunkat, vagy hívjon bennünket a megadott elérhetőségek egyikén!

SZERZŐ: SZABÓ TIBOR