Egymás mellett szárnyalnak tovább a gabonák árai

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 21.

Durván 130 ezer forint körül jegyzik a búzát és a kukoricát Magyarországon szeptember közepén. Ez mindkettő esetében 80 százalékos drágulást jelent tavalyhoz képest.

Búza a világon…

Az USA agrárminisztériumának (USDA) szeptemberben 784 millió tonnára becsülik a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést. A várható felhasználás ennél jóval nagyobb lesz – vélhetően meghaladja majd a 790 millió tonnát is –, s ezzel együtt is 269 millió tonna búza maradhat a tárolókban végén.

Az európai termés várhatóan 124 millió tonna körül alakul. Ez pár százalékkal kevesebb a tavalyi és az elmúlt 5 év átlagától, s ez a gyengébb eredmény főként a spanyolországi, az olaszországi, a dél-franciaországi és a magyarországi termés miatt van. Franciaország északi részén, a Benelux és skandináv államokban, Írországban és Csehországban bőséges búzatermést takarítottak be. A malmi búza mennyisége 84,1 millió tonnára emelkedhet az EU-ban.

…és Magyarországon

Idehaza az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,2 ezer forint/tonnáért (+77 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 300–320 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi jegyzése 319–338 euró/tonna között ingadozott – adja hírül az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

kukorica

Rendkívül rossz kukoricatermés várható

Ugyancsak világszerte nagy az igény a kukoricára. Az idei globális termést az USDA 1173 millió tonnára becsli, míg a várható kereslet ennél 8 millió tonnával nagyobb lesz. A nagy kereslettel több termőterületen rossz termés áll szemben. Európában például – Ausztria, Csehország és Lengyelország kivételével – a tenyészidőszakban nagyon kevés csapadék hullott, az első aratások után rendkívül rossz termést jeleznek. A mai becslések szerint az idei, 53 millió tonnás termés az egy évvel korábbit 24 százalékkal, az elmúlt 5 év átlagát 20 százalékkal múlhatja alul.

Mindez látszik a tengeri árán is: az AKI PÁIR adatai szerint idehaza átlagosan 133 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember második hetében. Ez az egy évvel korábbit 82 százalékkal múlta felül.