fbpx

Két év alatt 56%-kal drágult az ennivaló

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 11.

Tavaly júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ezen belül az élelmiszerek ára 27%-kal emelkedett. Idén júliusban ehhez képest is 17,6%-kal nagyobb az általános infláció, és az élelmiszerek ára is nőni tudott még 23,1%-kal a KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint.

kenyér
A kenyeret vagy a lisztet muszáj megvásárolni (forrás: indexvas.hu)

Még tart az élelmiszerdrágulás

Tavaly ilyenkor már alaposan benne voltunk az élelmiszerinflációban, ahogy azt a jobb oldali ábra is mutatja. Idén az energiaárak viszik a prímet, de az élelmiszerek 23 százalékos drágulása is nagyon magas. 2021 júliusához mérten már 56 százalékkal drágább az ennivaló. Egyetlen vigaszunk, hogy az élelmiszerek havi áremelkedési üteme 0,9 százalékra lassult.

infláció

Az állateledel az emberi tápláléknál is nagyobbat ralizott

Az élelmiszereken belül leginkább a tojás (30,7%), a tejtermékek (29,5%), a kávé (28,8%), a kenyér (26,7%), a vaj és vajkrém (24,2%) ára emelkedett. Már egy ideje a szeszes italokért is jóval többet kell, egy év alatt 19,6 százalékkal nőtt az áruk. Az állateledelek nagyobb mértékben drágultak, mint az emberi táplálék, 39,7százalékkal, sőt, az energiaárak emelkedését is lekörözték (35,7%). Az energiahordozókon belül az áram kevésbé drágult 26%), mint a gáz (47,2%). Az üzemanyagok 21,5%-kal kerültek többe. Legkevésbé a tartós fogyasztási, cikkek, bútorok és személygépkocsik ára emelkedett – ezek vásárlását elhalasztotta a lakosság.

A havi inflációs ütem általánosságban 0,3 százalékra mérséklődött, szinte megállt. Az élelmiszereké 0,9% százalékkal tudott feljebb kúszni, ez is a csúcs közelében van már.

Itt lapozhatja vissza a múlt havi inflációs jelentést: Még mindig közel 30%-os az élelmiszerinfláció.