fbpx

Fogy a pénz, csökken a mezőgépforgalom

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 10.

2022 a digitális átállást segítő pályázat megvalósításával telt el sok gazdaságban. Hamarosan az utolsó gépek is megérkeznek és az utolsó támogatási forintok is befutnak a pályázó bankszámlájára. Az idei, második negyedévi mezőgépforgalom már nemcsak darabszámra, de értékre nézve is csökkenő pályát mutat.

traktor
Több régi gép marad szolgálatban, mivel 30%-kal kevesebb traktort értékesítettek az idei első félévben (fotó: Horizont Média)

Nehéz idők jönnek

2023-ban az év első felében 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a termelők és cégeik, ami összeségében 6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Darabszámra azonban erős a visszaesés (lásd lentebb). Ha csak a második negyedévet nézzük, akkor már az értéket tekintve is megmutatkozik a hanyatlás – derül ki az AKI statisztikai jelentéséből. Megvalósultak ugyanis a nagy, digitális átállási pályázat beszerzései, megérkeznek a hozzájuk kapcsolódó kifizetések is, de ezt az összeget a többségnél felemészti a termelési hitelek rendezése és a következő szezon elindítása. A beruházási boom nagyjából most ért véget. Amíg nem érkeznek friss pénzek a mezőgazdaságba, küszködni fog a géppiac.

mezőgép értékesítés

Szinte mindenből kevesebb

A géppark megújítása, korszerűbbé tétele, hatalmas összeget emésztett fel. Pedig darabszámra szinte minden gépkategóriában csökkent az eladott mennyiség. 2022-vel összevetve az év első felében 30-35 százalékkal kevesebb traktort, pótkocsit, önjáró rakodót, magágykésztőt és hengert vásároltak a termelők, az eladott talajlazítók száma pedig szinte a felére esett. 20-25 százalékkal kevesebb ekét, szemenként vetőt, vontatott permetezőt tudtak eladni nekik a gépforgalmazók. Mindössze három kategóriában ugrott meg a forgalmazott darabszám: talajmaróból 8,5, gabonakombájnból 16,4, napraforgóadapterből 20, önjáró permetezőből 76 százalékkal élénkült a kereslet. Érdekes módon nem ez a négy gépkategória drágult a leginkább, hanem azok, amelyekben csökkent az eladott mennyiség.

Az éves áremelkedést néhány népszerű gépkategóriára számoltuk ki:

mezőgép drágulás
Forrás: AKI

Lásd még a témában: Megduplázódott a kereslet a nagy értékű mezőgépekre.