fbpx

Jövőre is ki lesznek éhezve a németek az újtermésre

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 10.

Idén ismét gyenge repcetermést aratott Európa, és a hiányt nem tudták az unión kívüli országok pótolni. Akinek van esélye egy legalább 3 tonnás eredményre, az óvja az állományt, mert a jövő évi aratás ismét szép indulóárakat hozhat.

Németország a 2019/20-as gazdasági évben 5,4 millió tonna repce (és mustár-)magot importált, 7 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző, szintén nem túl sikeres 2018/19-es évben. Az ország többet is beszállított volna, de Európa fontos repcetermelőnél idén is csökkent a kibocsátás. Más forrásokból igyekeztek pótolni a hiányt, de nem sikerült. Így az idei aratás idejére már nagyon ki voltak éhezve a repcére – ezért ment fel úgy az ára.

 

 

Magyarország a negyedik legfontosabb beszállító

Hagyományosan Franciaország a németek legnagyobb repceellátója. Az elmúlt öt év átlagában csak innen bő 1,5 millió tonna repcére számíthattak, ez az összes repceimport negyedének felel meg. Csakhogy 2019 kétségbeejtően rossz év volt a francia gazdák életében, ezért az exportlehetőségeik is korlátozottak voltak a betakarítás után. Így innen a 2019/20-as gazdasági évben mindössze 870.000 tonna mag érkezett feldolgozásra: 44%-os visszaesést könyvelhettek el. A többi uniós tagállam sem remekelt, kevesebbet tudtak exportra bocsátani a románok, csehek, belgák is. Így a gazdasági évet 15%-kal kevesebb uniós importmaggal zárhatta Németország.

 

 

Az ukránok top-elsővé váltak

Az EU-n kívüli országok 7 százalékra tudták mérsékelni az exportkiesést, elsősorban Ukrajna és Kanada tölthette be az űrt. Ukrajna repcetermelése évről évre növekszik, és ahogy a telek szelídülnek az országban, ez csak egyre erősebb trend lesz. A Fekete-tengeri ország már csaknem egymillió tonna repcével tudott hozzájárulni a németek importjához, harmadával növelte a tavalyi kivitelét, és ezzel letaszította a franciákat a trónról. A gazdasági év végéig Kanada 372 ezer tonna repcemagot szállított be Európa legnagyobb felvevőjének, és ezzel ötszörösére emelte a tavalyi mennyiséget. Ennek hátterében az áll, hogy Kanada egy iparági vita okán elveszítette beszállítási lehetőségeit Kínába, így a canola (kanadai repce) most Európában keresi a helyét.

 

Jövőre is szép árkilátások

Mindent összevetve még így is hiány volt a német piacon, amikor elkezdődött az új termés betakarítása – nem csoda, ha felkúsztak az árak. Idén a németek is 100 ezer hektárral nagyobb területről arathatták a repcét, de a 950 ezer hektáros méret még mindig csak a 73 százaléka (!) az öt évvel ezelőttinek. Mint azt már többször megírtuk: egész Európában drámaian visszaesett a növény vetésterülete, miután a neonikotinoidos csávázást 2018-ban általánosan betiltották. Mindezt tetézte az, hogy 2018-ban és 2019-ben is nagyon aszályos volt az év Nyugat-Európában. Továbbá az idei év is fekete számot hozott: az európai össztermés az elmúlt 14 év legrosszabb eredményét hozta. Összegezve a helyzetet: jövőre is tűkön ülve várják majd a feldolgozók az aratást. Bár idén sokat tépelődtünk rajta, mennyire éri meg repcét termelni, a kérdés egy évre eldőlt. Vigyázzunk a nem rég elvetett állományokra, értékesek lesznek!