A korai gyomkikapcsolás előnyei kalászosban

Írta: MezőHír-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 07. -Hirdetés

Jól ismert tény, hogy ha minél korábban gyommentesítjük a kukoricát, akkor az tonnákban mérhető termést ment meg. A kalászosokban kevés adattal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy a gyomirtás időzítése milyen jelentőséggel bír a termésre nézve. A lényegesen nagyobb tőszámuk és a hosszabb tenyészidejük miatt azt gondolhatnánk, hogy ennek nincs kiemelt jelentősége.

A gyommentesítés és annak időzítése tervezésében a legfontosabb befolyásoló tényező a területen várható gyomfajösszetétel és -fertőzöttség. Főleg a nagy széltippan, de mellette a parlagi ecsetpázsit és az olaszperje ellen tudunk hatékonyan védekezni ősszel. Ezek csírázása főleg ebben az időszakban történik, kisebb részben pedig a tél végén vagy kora tavasszal jöhetnek elő. A főleg Nyugat-Magyarországon, illetve máshol gócszerűen előforduló egynyári perje és vékony egércsenkesz ellen is csak ősszel tudunk hatékonyan védekezni.

Mit jelenthet az időzítés?

A vizsgálatok szerint a kora tavaszi (március 2. fele) és a tavaszi (április 2. fele) időzítés között – természetesen gyomfajtól és fertőzöttségtől függően – akár 500–1500 kg/ha terméskülönbség is kialakulhat. Ennek a fő oka, hogy ez az időszak a legfontosabb termésképző elemek kialakulásának ideje. Ha azonban az időzítést még korábbra, tehát őszre helyezzük, akkor azzal további 500–1000 kg/ha termést nyerhetünk. Ekkor elsősorban a bokrosodást segíthetjük, illetve a tél végi vagy kora tavaszi szárazabb periódusban a gyommentes állományban kisebb a nedvesség- és a tápanyagvesztés, és a megmaradt többletet a kultúrnövény tudja hasznosítani.

Az őszi gyomirtás 1,0–1,5 t/ha, de szélsőséges esetben akár 2,0 t/ha termést is képes megmenteni.

Hol, mikor és mivel érdemes elvégezni az őszi gyomirtást?

Azokon a területeken javasoljuk az őszi gyomirtást, ahol repce volt az elővetemény, forgatás nélküli talajművelés történik, korai a vetésidő, alacsony tőszámmal történik a vetés, őszi kelésű egyszikű vagy szőnyeggyomok várhatóak nagy tömegben. Célszerű a korai posztemergens gyomirtást választani, kihasználva a készítmények posztemergens hatását is. A Syngenta javaslatában a Box-R Pack gyomirtó csomag szerepel ebben a szegmensben. Előnyeiként ki kell emelni, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek közül kettő is hatékony (proszulfokarb és metszulfuronmetil) az egyszikű gyomok ellen (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit).

Őszi árpában tavasszal nincs lehetőségünk a rozsnokfajok ellen védekezni, a hatékony és szelektív készítmények hiánya miatt. Így az őszi gyomirtással tudunk jelentős, de nem teljes gyomirtó hatást biztosítani az említett csoport ellen. Abban az esetben, ha az ősz csapadékosabb, úgy nagyobb tömegben lehet számítani a rozsnokfajok csírázására és kelésére.

növény
Jobbra Box-R Pack hatékonysága nagy széltippannal és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területen. Kaposmérő, 2023. március 31.

A Box-R Pack-kezelés akár 70–90%-os gyomirtó hatást is képes biztosítani a rozsnokfajok ellen

A két hatóanyag eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, így a rezisztencia kialakulásának esélye rendkívül alacsony. Mindhárom összetevőjük rendelkezik hatással a kétszikű gyomok ellen, így rendkívül széles a hatékonyságuk a legfontosabb fajok ellen. A készítmény a szőnyeggyomok közül gyakorlatilag mindegyik faj ellen (veronika-, árvacsalán-, árvácskafajok, tyúkhúr, pásztortáska) kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. Ezeken kívül a csomag megoldást nyújt a szikfű-, zsombor-, tarsóka-, szarkalábfajok, pipacs, galaj, árvakelésű repce (IMI is) stb. ellen is.

Használata esetén nem kell utónövény-korlátozástól tartani. Őszi búza mellett őszi árpában is alkalmazható. A Box-R Pack biztosítja a gyommentes állományt a tenyészidőszak végéig. Használja bizalommal!

Syngenta