fbpx

Világszínvonalú újdonságokat mutatott be a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 31.

Több mint ezerötszáz gazdálkodó részvételével tartotta a Syngenta ebben az évben Dalmandon, Hajdúböszörményben és első alkalommal Hódmezővásárhelyen a hagyományos Szer-show-ját, amelynek tematikáját a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adta. A rendezvények résztvevői integrált termesztési és növényvédelmi megoldásokkal, valamint új termékekkel ismerkedhettek meg.

 

 

– A gazdálkodók több mint 1 millió hektár őszi búzát és 220 ezer hektár őszi árpát vetettek tavaly ősszel. Árpa tekintetében ez a tavalyihoz hasonló vetésterületet, búza esetében 4-5 százalékos csökkenést jelen – mondta június 9-én Harmat Ákos. A kalászos növények kampánymenedzsere kifejtette: az őszi búza vetését sok helyen akadályozta az átlagosnál több őszi csapadék, belvíz.

Az enyhébb telet száraz tavasz követte, ám az őszi kultúráknak szerencsére a talajok vízzel való telítettsége miatt ez nem okozott komoly gondot. A virágzás időszakára aztán megjött a csapadék, így az átlagosnál jobb termésátlagokra is számíthatunk.

– A száraz tavasz előnyökkel is járt, nem tudtak felszaporodni a telet túlélő fertőzési gócok, mint a lisztharmat, sárgarozsda. A mezei pocok gradáció is lecsengőben van, lényegesen kisebb problémát okoznak, mint az elmúlt évben. Az elmúlt hetekben esett kiadós eső éppen a kalászolás-virágzás időpontjában érte a búzákat, ezért különös gondot kell fordítani a fuzárium elleni védekezésre. A zászlóslevélen is megjelentek a helminthospórium, a szeptória és a DTR tünetei, így érdemes a kalászvédelemre olyan készítményt választani, amelyik nemcsak a fuzárium, de a levélszárító betegségek ellen is hosszan tartó védelmet nyújt.

A Syngenta a csávázástól a betakarításig teljes növényvédelmi technológiát kínál a kalászos gabonát termesztőknek. A világszinten piacvezető kalászos genetikával rendelkező vállalat őszi búza fajtái az idei évtől Magyarországon is elérhetőek. Ezek kiváló stressz- és betegségtolerancia mellett – malmi minőségben – kiemelkedő termésszintre képesek. Szintén idén ősszel érkezik a hibridárpa-portfólió, amellyel a Syngenta a világon egyedülállóként rendelkezik.

– A legfrissebb felmérések szerint csaknem 630 ezer hektáron vetnek idén napraforgót – ismertette az adatokat Veres Gabriella, az olajos növények felelőse. A vetések befejeződtek, az eddig kikelt állományokban egészségkárosodás nem észlelhető.

A tavalyi év tanulságai alapján a korai, illetve időben elvégzett védekezések idén is fontos szerepet játszanak abban, hogy a termést biztonságban tudhassák a termelők. Mindezek mellett ma már az intenzív napraforgó-termesztés elengedhetetlen része a gombaölőszeres kezelés is, illetve a csávázás lehetőségeinek beszűkülése miatt gondoskodni kell az állati kártevők elleni megfelelő védelemről. Ezen problémákra továbbra is megoldást nyújt a Syngenta teljes növényvédelmi technológiájával, vetéstől a betakarításig.

– A Syngenta a 2015-2016-os szezonban is újdonságokkal lép a vetőmagpiacra. A 2014/15-ös szezonban a cég több új szegmensbe belépett (Clearfield Plus, magasolajsavas IMI szegmens, Express toleráns hibridek), amelyeket új elemekkel bővítünk. Az Express toleráns szegmens két hibridje, a Sumiko és Subaro folytatja térhódítását, széles körben elérhető lesz.

Az egyedülálló magas olajsavas portfóliónkat, valamint a különleges Clearfield Plus csoportunkat mintegy egyesítve, megérkezik az SY Gracia CLP, amely Clearfield Plus magas olajsavas hibridünk. Ez nemcsak azt jelenti, hogy magasolajsavas hibrid, hanem az új genetikának köszönhetően a termés mennyisége a hagyományos napraforgókét is meghaladja, és az imidazolinon toleranciája is erősebb. A linolsavas szegmensben, a piaci igényekre reagálva, megérkezik az SY Diamantis, egy újabb imidazolinon toleráns hibridünk.

Az őszi káposztarepcével szemben támasztott erős piaci igények és termesztéstechnológiai újítások folyamatos fejlesztésre ösztönzik a repcenemesítőket. A Syngenta folyamatosan vezeti be az új fejlesztésű hibridjeit (Tores, SY Cassidy, SY Saveo), amelyek széles adaptációs képességüknek köszönhetően fölveszik a versenyt a piacvezető hibridekkel. Sőt, legújabb, a 2015/2016-os szezonban már elérhető repcehibridünk, az SY Florida vezeti az éréscsoportját, rekordszintű termésével és olajtartalmával (Nébih, 2014). Ezek a hibridek az eddigieknél magasabb terméspotenciállal rendelkeznek, még kedvezőbb beltartalmi paramétereket mutatnak, jobb az állóképességük, és szélesebb adaptációs képesség jellemzi őket.

– Bár a tavaly őszi csapadék hátráltatta a betakarítást, mégis az elmúlt 10 év legjobb eredményét, 9 millió tonnát meghaladó mennyiséget értek el a kukoricatermesztők Magyarországon, mondta Schipp Márton, a kukorica termékfelelőse. Az idei vetések nagyrészt befejeződtek, a legfrissebb felmérések szerint 1,15 millió hektáron vetettek takarmánykukoricát.

– Bízunk abban, hogy az időjárás mellett a Syngenta által kínált komplett technológia, a Syngenta Kukorica Program az idén is nagymértékben hozzájárul a kiemelkedő eredményekhez.

A klimatikus változás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedésében mutatkozik meg, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a prognózisok szerint tovább fokozódik. A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. A gazdálkodóknak azonban a szélsőséges csapadékviszonyok mellett arra is fel kell készülniük, hogy nemcsak a kártevők, hanem a gomba kórokozók is egyre több problémát okoznak a jövőben.

A hazai piacon a Syngenta vezetett be elsőként olyan programot (Syngenta Kukorica Program), amely komplett technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A program a rovarölő szerrel is csávázott hibrid vetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, a kórokozók és rovarok elleni állományvédelemre, illetve a szaktanácsadásra terjed ki.

– 2016-ban vezetjük be Batanga hibridünket, amely új „üstökös” a kedvező ár-érték arányú hibridek piacán; a szintén jövőre érkező kitűnő vízhasznosító és stressztűrő Artesian hibridek szárazabb körülmények között is kiemelkedő terméseredményekre képesek az alaphibridekhez képest.

A hazai kukoricatermesztés-technológiájában mára alapelemmé vált a kukoricabogár elleni védekezés. A Syngenta tapasztalatai szerint a lárvákat a leghatékonyabban a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés pusztítja el. Az elmúlt évek hazai vizsgálatai azt mutatták, hogy a Force 1,5 G nevű szer hektáronként 12-15 kilogrammos adagban a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. E technológiával az elmúlt tizenkét év átlagában több mint 1,5 tonnás hektáronkénti termést lehetett megmenteni a kezelt területeken.

A termésmaximalizálás legegyszerűbb formája az időben elvégzett gyomirtás, amellyel hektáronként általában 0,5-1,0 tonna termés menthető meg. A Syngenta gyomirtási technológiája bármilyen gyomproblémára képes megoldást kínálni.

 

A Syngenta a csávázástól a betakarításig teljes növényvédelmi technológiát kínál a kalászos gabonát termesztőknek

 

Az Ampligo rovarölő szer két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen nyújt védelmet. A Quilt Xcel gombaölő szer pedig a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen használható fel. E készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait is, így javítja a növények kondícióját. A Quilt Xcel és az Ampligo készítmények együttes használata közvetve hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok (leginkább a Fuzárium fajok) kontrollálásához.

Heicz Péter üzletfejlesztési vezető, a Contivo™ program felelőse előadásában kifejtette: a szaktanácsadói rendszerhez eddig 120 gazdálkodó csatlakozott, ők összesen 90 ezer hektárnyi területen kamatoztatják a tanácsokat és használják a szolgáltatásokat. E tekintetben tizenkét vállalat és intézmény egyedi ajánlatai közül válogathatnak, amelyek csak a Contivo™ konstrukcióban érhetőek el.

Heicz Péter a program elmúlt évéről kifejtette: a legnagyobb kihívást a talajmunkák időzítése és az eszközválasztás jelentette, amelyek jól sikerültek, így a partnerek jobb terméseredményeket értek el. Hozzátette: júniusban kísérleti farmokon mutatják be a Contivo™ technológiát, amely forgatás nélküli talajművelésre, okszerű növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra épül.