fbpx

Mikor fog esni? – Előrejelzés őszre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 07.

Egyre erősödik az El Niño légköri jelenség, a csúcsát az idei év végén éri el. Október végéig jól látható a hatása a hazai napraforgó-aratásra, repcevetésre és kukorica-betakarításra.

őszi táj
A munkák tervezéséhez nem árt tudni, mennyire lesz csapadékos az ősz (fotó: Horizont Média)

A történelmi adatokhoz mérten láttunk már erősebb El Niño-t is a mostaninál, de azért ennek is drasztikus hatása lesz elsősorban Ausztráliára és Délkelet-Ázsiára – áll a Severe Weather Europe elemzésében. Az alábbi térkép a felszíni légnyomás anomáliáját mutatja, ami a trópusi Csendes-óceán felett nagyon erőteljes. Minél magasabb a nyomás, annál kevesebb az eső. Ausztrália – ahogy arról már többször is írtunk – valóban nagyon gyenge kalászostermésre számíthat idén, míg Brazíliában bőséges esőt kapnak a szójatáblák.

légnyomás EU
Forrás: severe-weather.eu

Európa: nem drasztikus a hatás

Európában a kontinens nagy részén a szokásosnál 0-1 fokkal melegebb időjárás várható a számítások szerint. Egyes modellek Közép-Európára az átlagosnál 1-2 fokkal melegebb őszt valószínűsítenek. Eszerint hazánkban az északibb területek lehetnek a melegebbek, így Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén. Eközben Európa szárazföldi részén normál vagy annál esősebb időjárás várható. Az átlagnál nagy valószínűséggel több csapadékot kap az EU déli része, beleértve hazánk nagy területeit is (lásd a térképen). Ez annak köszönhető, hogy Európát elkerülik a magasnyomású zónák.

csapadék ősz EU
Forrás: severe-weather.eu

A rövidebb távú európai előrejelzés szerint hazánkban egészen október közepéig 0-1 fokkal melegebb időjárás várható a sokévi átlagnál, ami szeptember 18-igráadásul szárazabb islesz. Ekkor éles fordulatot vesz az időjárás, és három héten át váltakozó intenzitással bőséges eső érkezik, bepótolva a szeptember eleji elmaradást. Vagyis nyugodtan vághatjuk a napraforgót, és nem kell izgulni a repcevetés miatt: a kései tábláknak is igen jó esélyük van a gyors kelésre és a hosszú fejlődésre az ősz folyamán. A kukoricatáblák jellemzően csak október 10–15. után válnak betakaríthatóvá.