fbpx

Interra® Scan – új, precíziós talajmintavételi szolgáltatás és szaktanácsadási rendszer a Syngentától

Írta: MezőHír-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 26. -Hirdetés

Európában egyedülálló, gammasugárzást mérő talajszkennelésre alapozott talajmintavételi eljárást vezet be a Syngenta Magyarországon. Az erre az innovatív mérési módszerre alapozott szaktanácsadási rendszert és szolgáltatást teszi elérhetővé a hazai termelők számára.

A talajszkennelésre használt eszköz

Magyarországon a tábláink jelentős része talajszerkezet, vízmegtartó képesség, illetve a tápanyagok eloszlása szempontjából is egyaránt heterogén. Nagy különbségek mutatkoznak a táblarészek között, és nyilván ebből fakadóan a növények terméseredménye sem lehet egyenletes a táblarészek különböző részein. Korábban a legtöbb termeléshez felhasznált inputanyagból (pl. vetőmag, műtrágya) átlagdózisokat használtunk, így ezek a megközelítések nem javítottak a táblarészek különbségein. A digitális technológiák fejlődésével jelenleg változó dózisban tudjuk kezelni tábláinkat, így jobban is tudunk reagálni a táblák heterogenitására. Most a változó dózisú helyspecifikus technológiák egyik leginnovatívabb eszközét vezeti be a Syngenta Magyarországon. Az Interra® Scan egy a gammasugárzás mérésén alapuló szenzortechnológia, amely a talajban lévő természetes izotópok (tórium, uránium, kálium, cézium) kisugárzását méri. Ez egy passzív szenzortechnológia, amelyet korábban a Soil Optix cég az ásványanyag-kutatásban használt. A szkennelés során a szenzor több mint 800 adatpontot rögzít, ezáltal kb. 10 m2-es felbontású képet készít a területekről, amit más talajmintavételi eljárás sem képes nyújtani.

Az Interra®Scan a világ egyik legnagyobb felbontású talajszkennelést és tápanyagutánpótlási szaktanácsadást magába foglaló szolgáltatása

Ez a képalkotási folyamat a többi szenzortechnológiához képest rendkívül stabil, sem az időjárás, sem pedig a talajviszonyok nem befolyásolják az eredményt. Az így készült térképek alapján jelöli ki a rendszer a mintavételi pontokat, amelyeket megmintázva és a laboreredményeket felhasználva részletes tápanyag-elérhetőségi térképeket kapunk a tábláink makro-, mezo- és mikroelem-tartalmáról. Az alaptérképek kezeléséhez, az Interra® Scan szoftverben egyedi hozzáféréssel, magyar nyelvű kezelőfelületet biztosítunk. Az alapin formációkból kiindulva lehet kijuttatási térképeket készíteni a helyspecifikus gazdálkodáshoz. A kijuttatási térképek bármely Magyarországon forgalomban lévő traktor termináljára kiírhatóak. A technológia használatával jóval pontosabban meghatározható és kezelhető a mezőgazdasági táblák talajaiban lévő tápanyag-ellátottsági különbség. A rendszerből származó információnak köszönhetően mélyebben megismerhetővé válnak a gazdálkodásba bevont talajaink fontos tulajdonságai, így hatékonyabban és okszerűbben tudjuk a tápanyag-visszapótlást megszervezni. Az új szolgáltatás már az idei évtől elérhető a hazai gazdálkodók számára, és ennek alapján akár már az őszi kalászosok tarlóján megkezdődhet a munka.

További információkért látogasson el az Interra® Scan oldalára! https://www.syngenta.hu/interra-scan