fbpx

Túl a tesztfázison az amerikai robotüvegház

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 10.

Az AppHarvest dicsekedhet a világ egyik legnagyobb full-automatizált beltéri farmjával. Az „érintésmentes” rendszerben salátát termelnek.

robotizált üvegház
Minimális emberi kontrollal tervezik a termelést (forrás: AppHarvest)

60 + 2 hektár

A kéthektáros Berea farmon befejeződött a salátafélék „érintésmentes” termelési rendszerének tesztelése, kalibrálása. A hírek szerint több mint 20-féle saláta termesztésére lesz alkalmas a rendszer. Eközben a vállalat egy másik telephelyén, a 12 hektáros Somerset farmon már csaknem befejeződött mintegy 1 millió eperpalánta kiültetése. Egy másik, 24 hektáros gazdaságban (Richmond) is nem rég kezdődött el a termelés: novemberben már szedhetik a koktélparadicsomot. A cég zászlóshajója azonban a kentuckyi Moreheadben található, itt szintén 24 hektárt ölel felnek az üvegházak, és fürtös paradicsomot termelnek bennük.

saláta
A szedéshez sem kell ember (forrás: AppHarvest)

A betakarításhoz sem kell ember

A Berea farm különlegessége, hogy a salátákat teljesen autonóm módon szedik le, köszönhetően a Green Automation legújabb rendszerének. A hands-off rendszer célja az élelmiszerbiztonság és a hatékonyság javítása. A technológiát több mint 20-féle salátára kalibrálták, ezek fajtától függően három-négy hét alatt készülnek el. A belső klímaszabályozás (világítás, páratartalom, hőmérséklet) már jól ismert az üvegházi termelésben, a rendszer azonban extrém víztakarékos: esővizet cirkuláltat a rendszerben. A precízen adagolt tápoldat kevés műtrágya felhasználásával jár, az integrált növényvédelem révén a peszticidek használata is minimális. Az üvegházak csak a robotizáció magas fokában fognak eltérni a gyakorlatban már alkalmazott (pl. holland) rendszerektől.

Ez a cikk is érdekelheti: Üvegháztenger épül az arab sivatagban.