fbpx

A minőség nem méretfüggő!

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 17.

Előszezoni eredmények és akciók a Väderstadnál

E havi beszélgetésünk során Dr. Kalmár Tiborral, a Vaderstad Kft. ügyvezetőjével az előszezoni akciók eredményét, a várakozásokat, valamint a szántás és a kultivátoros alapművelés közötti különbségeket, az optimális gépesítést tekintettük át.

 

Sikeres Tempo előszezoni eredmények

– Előszezont zártak és indítottak is az elmúlt hetekben. Milyen eredmények és milyen előnyök kapcsolódnak ezekhez?

– Valóban, szeptember 30-án fejeződött be a Tempo-előszezon, és a valaha elért legjobb eredményt hozta: négy hónap alatt több mint 100 olyan gépet rendeltünk, amelynek már a gazdája is megvan. Természetesen, ha valaki erről lemaradt, ettől függetlenül továbbra is rendelünk Tempo vetőgépeket, lesznek készleten, de már nem előszezoni, kedvezményes áron. Érdekes, hogy a megrendelt gépek majdnem fele hatsoros, függesztett gép, tehát kisebb gazdaságok számára is nagyon fontos termékről beszélünk; ez jól mutatja, hogy a minőség iránti igény nem méretfüggő! A kis- és közepes gazdaságok is szeretnének pontosan, nagy teljesítménnyel vetni. A vontatott 6-8 soros vetőgépeinknél is érzékelhető egy átrendeződés a nyolcsorosok irányába, ennek oka valószínűleg az, hogy egyre többen váltanak a nyolcsoros technológiára, és ehhez optimalizálják a teljes eszközparkjukat.

A Tempo-előszezont október elsejétől a 2021. január 31-ig tartó, általános előszezon váltotta fel. Két évtizede még máshogy álltak a termelők a gépberuházásokhoz, inkább szerettek a szezon legelején, készletről vásárolni – az elmúlt években ez a tendencia annyira megváltozott, hogy az éves forgalmunk 60-70%-a az előszezonokhoz kötődik.

– Miért éri meg ennyivel előbb lekötni egy-egy gépet?

– Először is, jobb árak vannak, ami azért nagyon fontos szempont. Aki időben lép, az akár 17-18%-os kedvezményt is elérhet a listaárakhoz képest, de azt tudni kell, hogy ahogy haladunk az időben, úgy lesz egyre kisebb az igénybe vehető kedvezmény, érdemes tehát minél hamarabb dönteni. Aki októberben-novemberben rendel, annak 10% előleg befizetésével már él a szerződése, és jelezheti, hogy mikorra kéri a gépet leszállítani. Ez utóbbi legkésőbbi időpontja egyébként 2021. március 15. Ez véleményem szerint egy nagyon jó és rugalmas konstrukció. Úgy látjuk, hogy a felvásárlási árak jók, várhatóan azok lesznek a gazdák eredményei is, így még év végére várunk egy erőteljes felfutást, készleteinkkel fel is készültünk erre.

 

 

Alapművelési praktikák

– Az év folyamán minden hónapban röviden áttekintjük az aktuális vetési és talajművelési munkákhoz kapcsolódó legfrissebb szakmai tudnivalókat, eredményeket. Most az alapművelés kerül terítékre.

– Szinte már lerágott csont, hogy szántsunk vagy ne szántsunk. A forgatásos és a forgatás nélküli technológiának is megvan a létjogosultsága, a lényeg igazából az, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk. A szántás egyik nagy problémája, hogy nem használható annyira rugalmasan, mint a kultivátoros művelés. Akár a talajtípusokat nézzük, akár az időjárás adta lehetőségeket, szántóföldi kultivátorral szélesebb spektrumban tudunk úgy talajt művelni, hogy ezekhez a körülményekhez jól alkalmazkodjunk. Ha például a mostani, sok csapadékot hozó időszak utáni művelésre gondolunk, kultivátorral elvégezhetjük majd az alapművelést, és kevesebb kárt okozunk a talajban, mint forgatásos műveléssel. Szélsőséges esetekben mindig ezt kell figyelembe venni, hogy mennyi kárt szenvedhet a talaj egy-egy műveléssel. A következő évben az alapműveléssel okozott károkat helyre kell hozni – ezzel sajnos nagyon sokan nem foglalkoznak. Ha szakmai szemmel nézzük, ma már minden gazdaságban ott kell állnia egy szántóföldi kultivátornak, mert nem mindig lehet szántani, nagyon kevés erre már az optimális időpont. Nagyon sok rögös, hantos vagy elkent szántást látni, sok a gyúrás, tiprás – a talaj mindenképpen kárt szenved ilyenkor.

A kultivátoros művelés másik nagy előnye, hogy utána nem kell elművelni a talajt, mint a szántásnál, mert eleve olyan felületet ad, ami könnyen fogadja a csapadékot, könnyen mehet a télbe, nem veszít annyi nedvességet, mint a szántott területek.

 

A kultivátoros művelés nagy előnye, hogy utána nem kell elművelni a talajt
A kultivátoros művelés nagy előnye, hogy utána nem kell elművelni a talajt

 

– Gondolom a szántás kiváltásánál is elkövethetők szakmai hibák.

– A kultivátoros műveléshez kell kitartás, jó eszköz és szaktudás. Természetesen igen, vannak előforduló hibák, rögtön kezdjük is egy alapvető problémával: sokszor nem megfelelő mélységben történik a szántást kiváltó kultivátoros művelés. Ilyenben nem szabad kompromisszumot kötni, mert így nem tudjuk elérni a talaj megfelelő lazultságát, és emiatt jönnek később a csalódások.

Fontos azt is látni, hogy a kultivátora rosszul aprított szármaradványt nem kezeli hatékonyan, főleg kukorica után, ha nem volt jó a szárzúzás és terítés. Fontos, hogy egy kultivátor keverő hatása milyen: mi például egy MixIn nevű késszárt használunk a gépeinken, ami előrefelé dobva keveri a talajt, majd még egyszer szétüti azt. A legtöbb versenytársnál erre oldalirányban csavart késszárakat használnak. A TopDown tárcsasorának is az a szerepe elsősorban, hogy megvágja a felszínt a kapák előtt, így azok nem rögösítik fel a talajt annyira. Tehát az aprítás és a bekeverés a tárcsasor másodlagos funkciója. Erre a kultivátorkapáknak önmagukban is képesnek kell lenniük. Ezért sem értem, hogy bizonyos kultivátorokon mit keresnek a nagy átmérőjű, gömbsüveg tárcsák?

Ne felejtkezzünk el a megfelelő munkasebességről sem, 10-12 km/h munkasebességet el kell érni, akkor dolgoznak jól a kapák. Ezért sem szabad alábecsülni a vonóerőigényt!

Amit látunk még, hogy sablonos a késhasználat a kultivátoroknál. A gazdák megveszik a gépeket általános, 70-80 mm széles késekkel vagy akár szárnyaselemekkel kialakított késekkel. Ez utóbbi pedig csak sekélyművelésnél használható. Mélyművelésnél indokolatlanul nagy erő kell a talajba húzáshoz. Sokan azt gondolják, hogy ez megemeli a talajt, jobban átlazítja – de ez egyszerűen nem így van. Egy jó kultivátornál olyannak kell lennie a késosztásnak, hogy a repesztőhatás érvényesüljön, a munkamélység függvényében. Minél mélyebbre megyünk, annál keskenyebb kést kell használni! Ezt nagyon sokan nem csinálják meg. A Väderstad weboldalán ehhez pedig van például egy kopóelem-konfigurátor is: ez, attól függően, hogy milyen talajon milyen feladatot kell elvégezni, elkészíti a megfelelő késkonfigurációt. Nálunk nagyon sokféle kés áll a felhasználók rendelkezésére, ezzel is segítünk elérni, hogy minden körülmény között optimálisan használhassák gépeiket.

 

10-12 km/h munkasebességet el kell érni, akkor dolgoznak jól a kapák
10-12 km/h munkasebességet el kell érni, akkor dolgoznak jól a kapák

 

– Milyen egy jó kultivátor az alapművelésben?

– Ha a jó eszközöket nézzük, talán az egyik legszínesebb géppaletta van ebben a szegmensben a piacon. Azért szögezzük le, hogy a mélyen járó kultivátorok alkalmasak alapművelésre. Ahhoz, hogy egy ilyen eszköz mélyen járjon, nem elég a gép súlya, hanem kell egy magas gépépítés, hogy elegendő legyen az átömlési keresztmetszet, a talaj és a szármaradványok keveréke áthaladjon a gépen. Másrészt legalább ennyire fontos az is, hogy a kapanyomás elegendő legyen. Hiába a nagy gépsúly, ha a kapák állandóan ki-ki ugrálnak a talajból. Ezeknek a kívánalmaknak a Väderstad kultivátorai, a TopDown és az Opus teljes mértékben megfelelnek. Ezek sokáig egyedülállóak voltak a piacon a hidraulikus kapaterhelés miatt, ami több mint 700 kg-mal nyomja a kapákat a talajba, 30-35-40 cm mélységig. A kapásnövények igénylik ezt a lazultságot, amit csak ilyen kultivátorokkal lehet elérni. A TopDown sikerének további alapja, hogy szinte mindent a fülkéből lehet változtatni rajta, a tárcsát, a késrendezőket, minden egyes zónát onnan állíthatunk be. Emellett akár sekélytől a 40 cm-es munkamélységig tudjuk használni, tehát kivételesen sokoldalú.

– Ha ennyire jók a TopDown tulajdonságai, miért van jelen az Opussal is a Väderstad?

Egyszerű a válasz: utóbbi költségkímélő gép, mivel nincs rajta tárcsasor. Ez egy TopDown-kvalitású gép, tárcsa nélkül, mivel vannak olyan gazdák, akik saját meggyőződésből nem szívesen használnak tárcsát egy ilyen gépen – számukra készült az Opus. Természetesen bizonyos talajtípusoknál valóban van létjogosultsága ennek a technológiának.

 

SZERZŐ: FODOR M.